RECEPT: Paketići u sosu od šampinjona
POTREBNO JE: (za 4 osobe)
Vreme pripreme: 50 min.
- 2 veća pileća bela mesa
- 3 veća krompira
- 4 kašike paradajz pirea
- 1,5 dl ulja
- bosiljak, biber
- mešavina začina
- Za sos od šampinjona:
- 300 g šampinjona
- 1 glavica luka
- 2 dl belog vina
- 1 kašika senfa
- 100 g bekon slanine
- 2 kašike gustina
- 0,5 dl ulja
- mešavina začina, biber
PRIPREMA:
1. Svako pileće belo meso iseći uzdužno na četiri šnicle, istanjiti ih tučkom za meso i začiniti po ukusu.
2. Krompir oguliti, iseći ga na štapiće, te ispržiti na vrelom ulju kako bi porumeneo. Zatim izvaditi i ocediti od suvišne masnoće.
3. Istanjene pileće šnicle začiniti po ukusu, premazati paradajz pireom i posuti bosiljkom, te poslagati po nekoliko štapića prženog krompira. Zatim urolovati, pričvrstiti čačkalicom, pa ispržiti na vrelom ulju. Pržene šnicle preliti sosom od šampinjona.
Sos od šampinjona:
1. Šampinjone iseći na listove, slaninu na štapiće, a luk sitno iseckati.
2. Na malo ulja propržiti luk kako bi porumeneo, a zatim dodati slaninu i šampinjone, te dinstati da omekšaju.
3. Kada suvišna tečnost ispari, posuti gustinom, promešati, sipati belo vino i malo vode, pa kuvati na umerenoj temperaturi mešajući sve vreme.
4. Pred kraj kuvanja dodati senf i začine po ukusu, te kuvati još pet minuta kako bi se dobila željena gustina.
REČ PLUS:
Prema procenama biologa, na našoj planeti raste oko 150.000 raznih
vrsta pečuraka, ali tek deseti deo dostupan je zvaničnoj nauci, čija su
istraživanja pokazala da su određeni sastojci ovih bića specifični
(gljive nisu ni biljke ni životinje!) i imaju veoma snažno lekovito
dejstvo…