RECEPT: Piletina na orli način
POTREBNO JE: (za 4 osobe)
Vreme pripreme:
45 min.
- 500 g pilećeg belog mesa
2 dl piva
2 jajeta
200 g mekog brašna
3 dl ulja
3 dl tartar sosa
1 limun
mešavina začina
PRIPREMA:
1. Pileće belo meso istanjiti tučkom za meso i začiniti po ukusu, a potom iseći po dužini na trake širine 1 cm.
2. Belanca odvojiti od žumanaca, te ih umutiti u čvrst sneg. U odvojenoj posudi sjediniti žumanca, pivo i 120 g brašna, začiniti po ukusu i dobro izmešati. Zatim dodati sneg od belanaca i polako promešati varjačom.
3. Isečene trake belog mesa uvaljati u ostatak brašna, pa u pripremljenu masu, i pržiti na vrelom ulju dok ne porumene.
4. Na tacnu za služenje servirati prženu piletinu, poprskati sokom od limuna, te preliti tartar sosom i služiti uz pomfrit.
REČ PLUS:
Pileće meso je lako svarljivo, visoke biološke vrednosti i dijetetske
namene. Može se pripremiti na različite načine, što utiče na nutritivnu
vrednost obroka. Ovo meso sadrži belančevine u optimalnim količinama
čime osigurava organizmu gotovo polovinu dnevnih potreba.