RECEPT: Rolnice od listova za lazanje
POTREBNO JE: (za 4 osobe)
Priprema: 40 min. Pečenje: 20 min.
- 16 listova za lazanje
400 g mlevene junetine
2 čena belog luka
1 glavica crnog luka
2 dl crnog vina
1 šargarepa
100 g mortadele
400 g paradajz pelata
2 dl pavlake
40 g parmezana
5 kašika ulja
mešavina začina, so, biber
PRIPREMA:
1. Listove za lazanje prokuvati u slanoj vodi oko 8 minuta, zatim ih izvaditi i ocediti. Crni luk i mortadelu iseći na kockice, šargarepu izrendati na krupno rende, a beli luk što sitnije iseckati.
2. Na malo ulja propržiti crni i beli luk, a zatim dodati mleveno meso i šargarepu, te dinstati uz povremeno dolivanje crnog vina da svi sastojci fino omekšaju. Na kraju dodati mortadelu i začine po ukusu, pa dobro izmešati.
3. Na svaki list lazanje staviti malo fila, te urolovati.
4. U blenderu izmiksati paradajz pelat, pa sjediniti sa pavlakom i dobro izmešati.
5. Dno vatrostalne posude prekriti polovinom umaka od paradajz pelata i pavlake, a zatim odozgo poslagati filovane rolnice, tako da budu okrenute šavovima nadole. Preliti ostatkom umaka od paradajza i pavlake, posuti parmezanom i staviti da se peče u prethodno zagrejanu rerni na 200 ºC. Peći 20 minuta.
REČ PLUS:
Postoje jela koja jednostavno morate znati da napravite. Lazanje su jedno od njih. Osim toga, ovaj, već uobičajen, spoj testa, mlevenog mesa, sira i paradajz sosa je odličan izbor za sve koji su naklonjeni italijanskoj kuhinji.