RECEPT: Rožata (karamel krem)
POTREBNO JE: (za 5 osoba)
- 1 l mleka,
- 12 jaja,
- 15 kašika
- šećera u prahu,
- 10 kašika kristal šećera,
- 0,5 dl maraskina,
- izrendana korica jednog limuna
PRIPREMA:
Na umerenoj temperaturi otopite šećer u karamel. Sipajte ga u kalupe i razlijte po zidovima kalupa i ostavite da se stegne. Posebno sjedinite jaja sa šećerom u prahu i izmešajte varjačom. U hladno mleko dodajte maraskino, rendanu koru limuna i promešajte. Zatim polako sipajte u smesu od žumanaca i mešajte varjačom. Smesu razlijte preko karamela i pecite u zagrejanoj rerni na 160 *C 100 min. Izvadite krem iz rerne, ostavite da se ohladi, a potom okrenite na tanjir za služenje.
REČ PLUS:
Ako ste se zaljubili u Dalmatinca, najlakše ćete ga pripitomiti ako mu skuvate pašticadu sa njokama, a zatim mu poslužite – rožatu! Njegovo srce od tog trenutka pripada vama 🙂