RECEPT: Salata sa ćuretinom
POTREBNO JE:
- 400 g ćurećeg belog mesa
- 300 g šampinjona
- 1 crveni luk
- 150 g mesnate slanine
- 2 zelene salate
- 100 g buđavog sira
- 3 dl neutralne pavlake
- 1 dl mleka
- 150 g kukuruza šećerca iz konzerve
- 5 kašika ulja
- mešavina začina, biber
PRIPREMA:
1. Ćureće belo meso i slaninu iseći na štapiće, šampinjone na listove, crveni luk na režnjeve, a zelenu salatu na trake.
2. Ćuretinu začiniti po ukusu i propržiti na malo ulja dok ne porumeni, potom je izvaditi iz masnoće i ostaviti na toplom.
3. Slaninu propržiti na masnoći od mesa a potom je izvaditi na papirnu salvetu kako bi se ocedila.
4. Posebno na malo ulja propržiti šampinjone dok ne omekšaju.
5. U manjoj šerpi sjediniti mleko, neutralnu pavlaku i buđavi sir, pa kuvati na umerenoj temperaturi mešajući sve vreme dok se ne dobije kompaktna masa.
6. U većoj posudi sjediniti prženo meso, slaninu i šampinjone, dodati kukuruz šećerac, zelenu salatu i crveni luk. Začiniti po ukusu, preliti pripremljenim umakom od sira i pavlake te polako promešati.
REČ PLUS:
Belo pileće ili ćureće meso za odrasle je zdravstveno najprihvatljivije
zbog malog sadržaja masti, posebno ako se ukloni kožica. Međutim,
ćuretinu u ishrani treba da izbegavaju osobe koje boluju od gihta i
određene vrste bubrežnih kamenaca jer ovo meso ima visoku koncentraciju
purina.