RECEPT: Šnicle od prosa
POTREBNO JE:
- 1 šolja prosa,
- 2,5 šolje vode,
- 1 kašičica soli,
- 50 g sitno iseckanog crnog luka,
- 25 g šargarepe,
- kendana,
- još neko povrće po želji, sitno seckano,
- hladno ceđeno suncokretovo ulje
PRIPREMA:
U lonac stavite proso, so i vodu, pa kuvajte pola sata. Kad se prohladi, dodajte povrće i dobro izmešajte. Oblikujte pljeskavice, a zatim ih pržite dok ne porumene. Odlično se slažu sa tofu sirom (sir od soje), sejtanom (pšenično meso), varivom. Mogu se servirati uz cveklu, bareni kupus i šargarepu, a dekorisati pečenim suncokretovim semenkama. Na tanjiru je i sejtan (tzv. pšenično meso), a sve je začinjeno soja sosom.
SAVET +
Sejtan može da se kupi u svakoj bolje opremljenoj prodavnici zdrave hrane. Osobe koje su na striktnoj dijeti mogu da ga jedu skuvanog, ali je, naravno, ukusniji kad se isprži na hladno ceđenom ulju ili ispeče u rerni.