RECEPT: Som u sosu od inćuna
POTREBNO JE:
- 800 g fileta soma
- 1 glavica crnog luka
- 3 čena belog luka
- 1 konzerva inćuna 50 g
- 400 g pelata paradajza
- 3 kašike seckanog peršuna
- 1 lovorov list
- 2 dl belog vina
- 1 kašika mlevene paprike
- 200 g brašna
- 1 limun
- 500 g krompira
- mešavina začina
- so, biber
PRIPREMA:
1. Filete soma poprskati sokom od limuna, začiniti po ukusu i uvaljati u mešavinu brašna i mlevene paprike. Pržiti na vrelom ulju sa obe strane kako bi porumeneli, potom ih izvaditi i ostaviti na toplom.
2. Crni luk i pelat paradajza iseći na kockice, a beli luk što sitnije iseckati.
3. Krompir oljuštiti, iseći na krupnije kocke i obariti u slanoj vodi.
4. Na malo ulja propržiti crni i beli luk, dodati pelat paradajza, peršunov i lovorov list, belo vino i začine po ukusu, pa dinstati na umerenoj temperaturi dok se ne dobije kompaktna masa. Pred kraj dinstanja dodati inćune i sve zajedno dinstati još 5 minuta.
5. Pripremljen sos preliti preko pržene ribe i služiti uz bareni krompir.
REČ PLUS:
Riba bi na svakom jelovniku trebalo da se nađe bar dva puta nedeljno,
jer se u njoj nalazi najveća količina dragocenih omega-3 i omega-6
masnih kiselina!