RECEPT: Špikovan svinjski kare

by| februar 4, 2010

Spikovan svinjski kare

POTREBNO JE: (za 4 osobe)
Priprema: 40 min. Pečenje: 70 min.

  • 1 kg svinjskog karea bez kostiju
    4 tanje šargarepe
    2 tanja korena bele zeleni
    6 tanjih kiselih krastavaca
    4 čena belog luka
    1 kašičica semena kima
    3 dl piva
    1 dl ulja
    so, biber

Za prilog:

  • 1 kg mlade šargarepe
  • 100 g putera
  • 3 dl mleka
  • 1 kašika gustina
  • so

 

Članak se nastavlja posle reklama

PRIPREMA:

1. Svinjski kare očistiti od žilica i masnoće, beli luk sitno iseckati, a šargarepu i belu zelen oljuštiti.
2. Posebno sjediniti beli luk, kim, so i biber, te izgnječiti u avanu tako da se dobije kremasta masa.
3. Tankim i dugačkim nožem horizontalno izbosti svinjski kare na više mesta. U napravljene otvore staviti šargarepu, belu zelen i krastavce, a spoljašnji deo karea natrljati pripremljenom masom u avanu.
4. Špikovan kare propržiti na vrelom ulju sa svih strana kako bi porumeneo, a zatim ga staviti u tepsiju, preliti pivom, a zatim prekriti folijom i peći u zagrejanoj rerni na 220 ºC 40 min.
5. Otkriti foliju i nastaviti sa pečenjem uz povremeno prelivanje mesa saftom. Gotovo je kad porumeni.

Prilog:
1. Šargarepe očistiti, te iseći na kolutove i propržiti na vrelom puteru kako bi omekšale.
2. Zatim sipati mleko i nastaviti sa dinstanjem dok potpuno ne omekšaju.
3. Pred kraj dinstanja začiniti po ukusu i posuti gustinom, te izmešati i kuvati još nekoliko minuta kako bi se masa zgusnula.

Članak se nastavlja posle reklama

 

REČ PLUS:

Članak se nastavlja posle reklama

Svinjsko meso sadrži nešto manje proteina i vode, a više masti, pa upravo zbog toga ima veću kalorijsku vrijednost od goveđeg mesa. Svinjsko meso u svojim proteinima sadrži više nekih esencijalnih aminokiselina nego goveđe i ovčje meso, kao i nekih vitamina iz B skupine.

 

Izvor:  

Tagovi: