RECEPT: Tunel torta
POTREBNO JE: (za 10 osoba)
Priprema: 40 min. Pečenje: 70 min.
Za prvu koru:
- 200 g mlevenog keksa
- 200 g mlevenih oraha
- 2 kašike kakaoa
- 2 dl mleka
- 250 g putera
- 10 kašika šećera u prahu
- Za drugu koru:
- 6 belanaca
- 6 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašika ulja
- 200 g kokosa
- Za treću koru:
- 6 belanaca
- 6 kašika šećera
- 6 kašika oraha
- 2 kašike brašna
- 1 prašak za pecivo
Za fil:
- 12 žumanaca
- 8 kašika šećera
- 2 vanil-šećera
- 2 pudinga od vanile
- 3 kašike gustina
- 6 dl mleka
- 250 g margarina
Za dekoraciju:
- 4 dl slatke pavlake
PRIPREMA:
Prva kora:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti mleveni keks, orahe i kakao, te sipati mleko i promešati.
2. Posebno umutiti puter sa šećerom u prahu, dodati prethodno pripremljenoj masi od mlevenog keksa i sve dobro izmešati.
Druga kora:
1. Belanca umutiti u čvrst sneg, pa postepeno dodavati šećer i mutiti sve vreme.
2. Zatim dodati brašno, prašak za pecivo, ulje i kokos, te polako promešati varjačom.
3. Pripremljenu masu sipati u pravougaonu tepsiju obloženu papirom za pečenje. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Treća kora:
1. Belanca umutiti u čvrst sneg pa postepeno dodavati šećer i mutiti sve vreme.
2. Potom dodati mlevene orahe, prašak za pecivo i brašno, te lagano promešati varjačom.
3. Pripremljenu masu sipati u pravougaonu tepsiju obloženu papirom za pečenje. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Fil:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti žumanca, šećer i vanil-šećer, pa kuvati na pari dok se ne dobije gust krem.
2. Posebno umutiti puding od vanile, gustin i mleko, te kuvati na umerenoj temperaturi, uz stalno mešanje, dok se masa ne zgusne. Masu ostaviti da se ohladi i sjediniti je sa filom od žumanaca. Na kraju dodati penasto umućen margarin.
Finalni postupak:
1. Od mase za prvu koru oblikovati rolat na sredini tacne, premazati ga trećinom fila, te prekriti drugom korom. Zatim opet premazati trećinu fila, prekriti trećom korom i naneti poslednju trećinu fila.
2. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, premazati tortu i dekorisati je po ukusu.