RECEPT: Voćni kolač
POTREBNO JE: (za 10 osoba)
Priprema: 40 min. Pečenje: 35 min.
Mrsno jelo
6 jaja
12 kašika šećera
5 kašika brašna
7 dl mleka
1/2 kg grožđa
100 g ribizli
2 preliva za kolače
2 pudinga od vanile
250 g margarina
1 prašak za pecivo
300 g pekmeza od kajsija
2 vanil-šećera
PRIPREMA:
1. Belanca odvojiti od žumanaca, te ih umutiti u čvrst sneg.
2. U odgovarajućoj posudi umutiti žumanca, 6 kašika šećera, 1 dl mleka, prašak za pecivo i brašno, pa dodati sneg od belanaca i polako promešati varjačom.
3. Pravougaonu tepsiju obložiti papirom za pečenje, u nju sipati pripremljenu masu i staviti da se peče u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Zatim piškotu izvaditi i prekriti vlažnom krpom.
4. Ohlađenu piškotu premazati pekmezom i urolovati, te ostaviti da odstoji, a potom iseći na rolate.
5. U šerpu sipati 5 dl mleka, dodati ostatak šećera, vanil-šećer i kuvati dok ne proključa. Zatim dodati mešavinu praška za puding i ostatka mleka, te kuvati na umerenoj temperaturi i mešati sve vreme dok se masa ne zgusne.
6. Masu ostaviti da se ohladi, a potom umešati penasto umućen margarin.
7. Dno i bočne stranice okruglog kalupa za tortu obložiti rolatima, te sipati pripremljen fil od vanile.
8. Grožđe oprati i iseći na polovine, pa poslagati po filu od vanile zajedno sa ribizlama.
9. Preliv za kolače pripremiti prema uputstvu sa kesice, preliti preko
voća i ostaviti da se stegne.
REČ PLUS:
Ultimativna voćna torta!