Recepti iz Vapiano restorana: Pasta na tri različita načina
Uvek ste raspoloženi za laku i ukusnu pastu? A u vrelim letnjim danima ona je naprosto neodoljiva… Restorani Vapiano preporučuju tri savršena i brza recepta
Pasta Fortuna
Potrebna vam je energija, ali ne i previše težak obrok? Proteini iz pečuraka, mahunarki i malo slaninice, kao i prava količina zdravih masnoća – odradiće posao baš kako treba.
Sastojci za jednu porciju: 15 ml maslinovog ulja, 30 g dimljene slanine, 100 g svežih pečurki lisičarki (ili druge vrste po ukusu), 15 g crnog luka, čen belog luka, 50 g graška, 20 ml belog vina, 30 ml bujona od povrća, 60 ml pavlake za kuvanje, 15 g putera, malo narendanog muskatnog oraščića, 2 g peršuna, 2 g vlašca, so, biber, 10 g parmezana, 100 g testenine Linguine
Priprema: Na maslinovom ulju propržiti kockice slanine i pečurke. Pržiti dok slanina ne dobije zlatnobraon boju. Dodati sitno seckan crni luk i pržiti dok ne postane staklasto proziran. Dodati beli luk i grašak i kratko kuvati. Zatim dodati belo vino i sniziti temperaturu. Potom sipati bujon od povrća i pavlaku i mešati sos dok ne provri. U vreli sos dodati puter i muskatni oraščić, mešati ravnomerno dok se puter ne otopi i sjedini. Ubaciti prstohvat soli, dodati prethodno kuvanu testeninu i laganim pokretima promešati. Na kraju pastu posuti rendanim sirom i ukrasiti vlašcem i peršunom.
Pasta Vitelo
Teletina bez masnoće idealan je način da organizmu obezbedite energiju, dok će pikantan ukus koji daju kapar, sirće i limun pospešiti varenje. Ovo jelo je savršen balans ukusnog i korisnog.
Sastojci za jednu porciju: 15 ml maslinovog ulja, 70 g mlade teletine, 20 g seckanog crnog luka potopljenog u malo balzamiko sirćeta, 90 ml sosa od kapra*, 20 g listića rukole, biber, so, 10 g parmezana, 10 g seckanog kapra, kolut limuna, 100 g testenine Pappardelle.
Priprema: Na maslinovom ulju propržiti blago usoljenu teletinu sečenu na kockice, dodati i luk mariniran u sirćetu. Kada luk počne da menja boju, dodati sos od kapra i kratko prokuvati. Skinuti sa vatre, začiniti biberom i ubaciti rukolu. Gotov sos preliti preko prethodno skuvane testenine, promešati i dekorisati rendanim sirom i seckanim kaprom. Preko toga staviti kolut limuna.
Sos od kapra
Sastojci: kašika maslinovog ulja, pola manje glavice sitno seckanog crnog luka, čen belog luka, 10 g krompira isečenog na kockice, 15 ml belog vina, 50 ml bujona od povrća, 50 ml pavlake za kuvanje, 15 g kapra, prstohvat bibera, kašičica balzamiko sirćeta
Priprema: Na maslinovom ulju propržiti crni i beli luk i kockice krompira, dok ne omekšaju. Dodati belo vino i bujon i kuvati na tihoj vatri desetak minuta. Dodati pavlaku i kuvati još deset minuta. Kada se masa prohladi, dodati kapar, biber i balzamiko sirće i izblendati da se dobije glatka struktura.
Pasta Crema di avocado
Ako je vaš izbor vegetarijanstvo, ili ste prosto raspoloženi za nutritivno bogatu opciju – obrok prepun ukusnog i zdravog povrća punog vitamina i vlakana, ova pasta čeka da je spremite… i pojedete sa zadovoljstvom!
Sastojci za jednu porciju: 15 ml maslinovog ulja, 15 g sitno seckanog crnog luka, 20 g seckane paprike babure (crvene i žute), 20 g avokado krema*, 60 g čeri paradajza, 20 g rukole, nekoliko listova svežeg bosiljka, 100 g testenine Campanelle
Priprema: Na maslinovom ulju propržiti crni luk i babure, dok luk ne dobije zlatnožutu boju. Dodati avokado krem. Ne dozvoliti da sos provri i skloniti ga s ringle pa začiniti prstohvatom soli i bibera, a zatim dodati i čeri paradajz isečen na četvrtine, prethodno skuvanu testeninu i rukolu. Sve sastojke dobro promešati i ukrasiti seckanim svežim bosiljkom.
*Avokado krem
Sastojci: zreo avokado, sok od pola limete, 50 ml maslinovog ulja, 30 ml bujona od povrća, 10 g svežeg bosiljka, prstohvat soli, prstohvat bibera
Priprema: Izmešajte sve sastojke i izblendirajte da biste dobili glatku masu.
Da li znate kako se zovu?
Campanelle (Kampanele)
Spaghetti (Špageti)
Penne (Pene)
Fusilli (Fusili)
Pappardelle (Papardele)
Linguine (Lingvini)
Tagliatelle (Taljatele)