Recepti: Vitaminske bombe za zdravlje
Zrelo voće naseckajte i dodajte žitarice ili izmiksajte u penasti frape, a možete ga i zalediti, dok od jabuka možete da pripremite ukusni sos za slasno pečenje.
Da bi napitak bio gušći, veće voćke narežite na komade, raširite na tanjir i kratko stavite u zamrzivač. Kad se zamrznu, zatvorite ih u posude. Banane će brže pocrneti i propasti ako ih držite u zdeli s jabukama, koje ispuštaju etilen.
Frape od banane i blitve
SASTOJCI: 2 banane, blitva, 200 ml nemasnog jogurta
PRIPREMA: Sve sastojke izmiksajte u blenderu. Možete poslužiti ukrašeno kriškom banane.
Sos od jabuka
SASTOJCI: 500 g jabuka (očišćenih), 50 g šećera, 25 g maslaca, 150 ml vode
PRIPREMA: Stavite jabuke u lonac s vodom i šećerom. Poklopite i pustite da zakuvaju. Kuvajte 10-15 minuta uz mešanje, dok ne dobijete meku smesu. Otklopite i sačekajte dok voda ne ispari. Sklonite s vatre i dodajte maslac. Mešajte drvenom kašikom glatku smesu. Poslužite uz pečenu svinjetinu.
Frape od jogurta i šumskog voća
SASTOJCI: 500 g zamrznutog šumskog voća, 50 g šećera, 300 ml soka od jabuke, 500 g jogurta od maline
PRIPREMA: Zamrznuto voće u blenderu pomešajte sa šećerom, sokom od jabuke i jogurtom od maline. Miksajte dok se ne napravi glatka smesa. Stavite sito na vrh velike posude i ulijte smesu mešajući metalnom kašikom kako biste uklonili semenke maline.