Riblji ražnjići by 24Kitchen
Sastojci:
- 500 g fileta grdobine, bakalara ili bele ribe
- 4 komada dimljene slanine
- 1 tikvica
- 6 struka ruzmarina
- 3 limuna
Za marinadu:
- 1 štapić vanile
- 4 lovorova lista
- 1 supena kašika soli
- 5 plodova crvenog kedra
- 1 supena kašika kore limuna
Način pripreme:
1 Izdrobite u drvenoj ćasi unutrašnjost štapića vanile, iseckani štapić, lovorov list, plodove crvwnog kedra i so sve dok ne puste sokove.
2. Stavite filete ribe u činiju, obilno ih pospite začinima i dobro ih utrljajte. Odozgo narendajte koru limuna. Ostavite ribu u frižideru 1 sat.
3. Prosušite ribu ubrusom. Isecite je na jednake komade – ok 2-2,5 cm. Iseckajte komade slanine (debljine 3 mm ili više) na komade po 2 cm. Širokom ljuštilicom isecite tikvicu po dužini na tanke komade.
4. Odstranite listiće sa struka ruzmarina (možete ostaviti listiće na jednom kraju svakog struka). Nožem odstranite malo kore i naoštrite sa jedne strane.
5. nanižite prvo na jednu stranu parče tikvice, nakon toga parče ribe, savijte komad tikvice i ponovo dodajte komad ribe. Opet savijte tikvicu, tako da njom uvijete ribu. Nakon toga stavite parče slanine i sve ponovite. Pažljivo gurajte komade na sam kraj. Na krajuravnomerno rasporedite nanizane sastojke tako da ne pritiskaju mnogo jedan na drugi.
6. Dobro zagrejte roštilj i postavite ražnjiće. Poređajte po pola limuna preko roštilja. Pecite ražnjiće oko 3 minuta sa svake strane.
Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!
Izvor: 24Kitchen