Rižoto od integralnog pirinča
Sastojci:
– 30 g putera,
– supene kašike maslinovog ulja,
– 225 g smeđeg integralnog pirinča,
– 225 g iseckanih pečurki,
– 225 g iseckanog luka,
– 1 češanj luka, samleven,
– 1 l pilećeg bujona ili supe,
– 120 g parmezana.
Postupak:
1. U dubljoj šerpi zagrejte puter i ulje. Dodajte pirinač i pomešajte ga da se sjedini sa maslacem i uljem. Dodajte pečurke, luk, beli luk i dinstajte dok luk ne postane svetlo braonkast ili dok ne omekša.
2. Ako bujon ili supa nije zagrejan, onda u posebnoj šerpi zagrejte tečnost.
3. Dodajte pirinču jednu šolju bujona, promešajte pirinač i dinstajte ga na blagoj temperaturi povremeno mešajući sve dok pirinač ne upije bujon (ne dozvolite nikada da pirinač bude potpuno suv). Dodajte još jednu šolju bujona i ponavljajte ove postupke sve dok ne istrošite bujon. Kada je pirinač gotov, sklonite šerpu sa vatre i pomešajte parmezan.
Porcije: 4;
Priprema: 10 minuta;
Kuvanje: 1 sat i 10 minuta;
Ukupno: 1 sat i 20 minuta.
Autor: www.klinikaPERINATAL.com