Rižoto od pečuraka sa dagnjama
POTREBNO JE: (za 4 osobe)
Vreme pripreme: 45 min.
Posno jelo
- 200 g šampinjona
- 200 g bukovača
- 150 g šitake pečuraka
- 100 g margarina
- 200 g pirinča
- 1 veza mladog luka
- 500 g očišćenih dagnji
- 3 čena belog luka
- 0,5 dl maslinovog ulja
- 0,5 dl belog vina
- 1 limun
- 1/2 veze peršuna
- mešavina začina, so, šafran
PRIPREMA:
1. Šampinjone, bukovače i šitake iseći na listove, mladi luk na kolutove, a peršun i beli luk sitno iseckati.
2. U dublju šerpu sipati vodu, posoliti i dodati malo šafrana i nekoliko kapi maslinovog ulja, te ostaviti da proključa. Zatim dodati pirinač i kuvati ga na umerenoj temperaturi dok ne omekša. Obaren pirinač procediti od suvišne tečnosti.
3. U teflonskom tiganju na polovini margarina propržiti mladi luk, a potom dodati šampinjone, bukovače i šitake, te dinstati dok ne omekšaju. Kada povrće omekša, dodati bareni pirinač, ostatak margarina i mešavinu začina po ukusu, pa uz stalno mešanje kuvati još 5 minuta.
4. U manjoj posudi sjediniti sok od limuna, maslinovo ulje, beli luk, peršun i belo vino.
5. Dagnje obariti u slanoj vodi, procediti ih i ostaviti da se ohlade.
6. Ohlađene dagnje preliti pripremljenim prelivom i poslužiti uz rižoto od pečuraka.
REČ PLUS:
Plodovi mora sadrže vitamine B1, B2, B6 i B12, dragocene za pravilan rad nervnog sistema. Bogati su i kalcijumom, ali on je uglavnom koncentrisan u ljuskama, pa je korisno na jelovnik ponekad uvrstiti i plodove mora.