Rolat od ajvara sa mesom
žza 5 osoba
vreme pripreme: 35 min.
pečenje: 20 min.
Potrebno je:
- 6 kora za pitu
- 1 glavica crnog luka
- 500 g mlevene junetine
- 800 g ajvara
- 3 jajeta
- 2 dl pavlake
- 1 dl ulja
- kisele vode po potrebi
- 1 prašak za pecivo
- mešavina začina
Priprema:
1. Crni luk očistiti i iseći na kockice.
2. Na malo ulja propržiti luk, a zatim dodati mleveno meso te i njega kratko propržiti. Dinstati uz povremeno dolivanje vode po potrebi dok meso ne omekša, a suvišna tečnost ne uvri. Predkraj dinstanja začiniti po ukusu.
3. U dinstano meso dodati ajvar i promešati.
4. Uzeti jednu koru za pitu te poprskati uljem i kiselom vodom. Prekriti drugom korom i isti postupak ponoviti još jednom. Zatim staviti treću koru i premazati je polovinom fila od mesa i ajvara pa urolovati. Na isti način od preostalog materijala oblikovati još jedan rolat.
5. Pripremljene rolate iseći na parčad debljine 1,5 cm i poslagati u pleh obložen papirom za pečenje.
6. Posebno umutiti jaja, prašak za pecivo i pavlaku pa preliti preko rolata. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Savet plus: Za pripremu ovog jela možetekoristiti blag ili ljut ajvar po želji.
Izvor: Dobra hrana