Rolat od karamela i lešnika

by | februar 17, 2013

Za biskvit:

4 jajeta
100 g šećera
50 g brašna
50 g gustina

Za fil:

4,5 dl slatke pavlake
125 g margarina
250 g šećera
150 g mlevenih lešnika

Članak se nastavlja posle reklama

Za glazuru:

100 g čokolade
50 g putera

Priprema:

Članak se nastavlja posle reklama

Kora:

1. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrsti sneg. Dodati 25 g šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanca sa preostalim šećerom.
3. Sjediniti fil od belanaca sa filom od žumanaca, dodati brašno i gustin te promešati varjačom.
4. Pleh obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.

Članak se nastavlja posle reklama

Fil:

1. Šećer otopiti na umerenoj temperaturi da se karamelizuje.
2. Zatim sipati u karamel 2,5 dl tople slatke pavlake i kuvati dok se karamel ne rastopi. Skloniti sa ringle pa dodati margarin i mešati dok se ne otopi. Nastaviti sa mućenjem dok se fil ne prohladi.
3. Preostalu slatku pavlaku umutiti u čvrsti šlag te sjediniti sa ohlađenim filom od karamela, dodati 100 g mlevenih lešnika i polako promešati varjačom.

Finalni postupak:

1. Ohlađenu koru premazati filom i urolovati.
2. Čokoladu otopiti sa puterom i preliti preko rolata.
3. Posuti mlevenim lešnicima.

Izvor: Dobra hrana

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: