Rolat od mlevenog mesa: Ukus koji privlači
Mesne čarolije za duge dane
Rolat od mlevenog mesa ili mesna štruca je manje ili više jedinstven recept. Nema mnogo razlika u pripremi, jednostavan je, a jedino što može da ga upotpuni su začini koje koristite.
Rolat od mlevenog mesa biće omiljeni ručak u vašoj porodici. Kada ga jednom napravite poželećete da taj recept stalno ponavljate. Za njega vam je potrebno malo volje i još manje vremena, sve se brzo i lako sprema.
Potrebni sastojci za rolat od mlevenog mesa:
1 kg mlevenog mesa (junećeg, svinjskog, ili mešanog),
2 velika parčeta starog hleba – samo sredina,
1 dl mleka,
6 jaja,
malo ulja,
crvena mlevena paprika,
so i biber.
Napomena:
Ako je hleb koji koristite previše suv trebaće vam više mleka da ga omekšate.
Priprema:
Hleb prelijte mlekom i ostavite da omekša.
Jaja neka se kuvaju još pet minuta od trenutka kada je voda provrila. Posle 5 minuta kuvanja, prelijte ih hladnom vodom i ostavite ih da se ohlade. U ovih pet minuta kuvanja jaja nakon vrenja, žumance će ostati lepo narandžasto i neće se prekuvati. Ako želite da jaja budu rovitija, možete ih kuvati i svega 3 minuta, ali će vam biti teže da ih uljuštite.
Mleveno meso stavite u činiju, posolite, pobiberite dodajte alevu papriku, isceđen omekšali hleb i sve dobro umesite. Smesu koju ste dobili stavite na foliju od najlona i rastanjite na 1 cm debljine. Na sredinu preko mesa poslažite skuvana i ogluljena jaja kojima ste odsekli vrhove.
Ovo poslednje je zbog toga da biste na preseku rolata uvek imali podjednako belanaca i žumanaca. Mada, ako želite možete ostaviti i cela jaja.
Uz pomoć folije podnignite meso s oba kraja i umotajte u rolat, tako da jaja ostanu u sredini. Ako je smesa previše mekana i ako mislite da će vam biti teško da sve odmotate, ostavite je da odstoji u frižideru 1-2 sata dok se ne stegne.
Kako da ispečete rolat od mlevenog mesa
Napravljen rolat izvadite iz folije, stavite u tepsiju i pecite u rerni zagrejanoj na 220°C oko 30-45 minuta. Dužina pečenja zavisi od vaše rerne. Uz meso možete staviti i krompir ili neko drugo povrće koje volite, kao prilog.
Ako želite krompir, najbolje bi bilo da ga do pola skuvate i onda dodate u tepsiju sa mesom i pečete. Ako vam je lakše, možete presan krompir da nauljite, stavite u rernu i tek posle 20 minuta dodate meso.
Treća varijanta je da ako sve stavite zajedno da se peče, meso izvadite ranije da se ne bi presušilo. Pojačajte temperaturu rerne na 250 i dok čekate 5-10 minuta da se meso malo prohladi, da bi moglo lakše da se iseče, krompir će biti reš.
Uživajte, prijatno…