Ruska torta
Za koru:
- 12 belanaca
- 12 kašika šećera
- 6 žumanaca
- 6 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
- 100 g seckanih oraha
- 2 kašike ulja
Za fil:
- 6 žumanaca
- 6 kašika šećera
- 4 kašike brašna
- 7 dl mleka
- 250 g putera
- 100 g šećera u prahu
- 100 g seckanih oraha
- 300 g žele bombona
- 3 kesice šlaga
Kora:
1. Belanca i šećer umutiti, pa dodati žumanca, brašno, seckane orahe i prašak za pecivo, te lagano promešati varjačom.
2. Pripremljenu masu sipati u nauljen, brašnom posut okrugao kalup za tortu, pa peći u zagrejanoj rerni 30 minuta na 180 °C. Pečenu koru izvaditi i ostaviti da se ohladi.
Fil:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti žumanca, šećer, brašno i malo mleka, a ostatak mleka staviti da se kuva.
2. U ključalo mleko sipati pripremljenu mešavinu, te kuvati mešajući sve vreme dok se masa ne zgusne. Zgusnut fi l ostaviti da se ohladi.
3. Posebno umutiti puter i šećer u prahu, pa sjediniti sa ohlađenim fi lom.
4. Na kraju u fi l dodati iseckane žele bombone i orahe.
Finalni postupak:
1. Pečenu koru staviti na tacnu za služenje, premazati pripremljenim fi lom i staviti u frižider da se stegne.
2. Šlag umutiti prema uputstvu sa kesice, te premazati ohlađenu tortu i dekorisati je žele bombonama i orasima po želji.
Izvor: Dobra hrana