Sa ovim jednostavnim receptima izgledaćete kao profesionalac u kuhinji: Slasni francuski kolači

by | februar 19, 2020
desert krem brule

Osim sirevima i vinima, Francuzi se mogu pohvaliti velikim izborom ukusnih poslastica. Slasni francuski kolači definitvno će vam ugrejati dušu i izmamiti najlepši osmeh na lice.

Donosimo vam dva ukusna recepta:

Krem brule

Spojite vino i testeninu u ukusno jelo

Sastojci:

350 ml slatke pavlake
50 g šećera
štapić vanile
4 žumanca
50 g braon šećera
voće po želji

Priprema:

Zagrejte 350 ml slatke pavlake sa štapićem vanile i mešajte dok ne provri. U drugoj posudi umutite viljuškom četiri žumanceta sa 50 g šećera, a zatim preko njih prelijte pavlaku. Sve sjedinite, vratite na šporet i varjačom lagano mešajte dok se ne zgusne. Dobijenu smesu sipajte u četiri male činije, tako da do vrha ostane dva prsta, a zatim ih stavite u posudu koju ste pre toga napunili hladnom vodom. Sve zajedno pecite 45 minuta u rerni na 180 stepeni. Kada je gotovo, ohladite na sobnoj temperaturi, potom stavite u zamrzivač pola sata da se stegne, a zatim po površini svakog kolača pospite kašičicu braon šećera. Činije vratite u rernu, ali ovoga puta na najvišu, prvu rešetku i uključite je na najjaču temperaturu. Ostavite da se peče pet minuta da gornji sloj potamni, a pre nego što kolač poslužite ukrasite ga voćem po želji, piše story.rs.

klafuti desert

Klafuti sa borovnicama, trešnjama i malinama

Sastojci:

600 g bobičastog voća po želji
4 jajeta
100 g brašna
50 g maslaca
250 ml mleka
150 g šećera
kašičica soli
kašičica ekstrakta od vanile
50 g šećera u prahu

Članak se nastavlja posle reklama

Kada nemate kuhinjsku vagu: Koliko grama ima u jednoj kašičici? (recept)

Priprema:

Umutite četiri jajeta sa 100 g šećera i kašičicom soli. Dodajte brašno i dobro promešajte tako da nigde ne ostanu grudvice. U dobijenu smesu sipajte ekstakt vanile, mleko, a zatim i 30 g otopljenog maslaca i nastavite da mešate. Očistite trešnje i operite ih zajedno s malinama i borovnicama. Vatrostalnu posudu premažite maslacem sa svih strana, pa po njoj ravnomerno rasporedite šećer. Dno prekrijte voćem, a potom po njemu pospite prethodno napravljenu smesu od jaja. Stavite u rernu i pecite 45 minuta na 180 stepeni. Kada bude gotov, ukrasite ga šećerom u prahu i isecite na trouglove.

Foto: Guliver/Gettyimages