Šakira: Jelovnik koji znači radost
Dobru liniju, popularna pevačica Šakira (34) ne duguje strogom programu za mršavljenje već pravom receptu za adekvatan način ishrane. Reč je o režimu koji podrazumeva namirnice s niskim procentom masnoća, mnogo proteina, kao i dosta fizičke aktivnosti. Ovakav način ishrane održava njenu figuru u top formi i pri tom joj ne oduzima energiju.
Doručak
1 čaša soka od grejpfruta ili pomorandže
1 kriška dinje ili ananasa
1 kriška tosta sa nemasnim sirom
Kafa ili čaj sa malo nemasnog mleka
Užina
Jabuka ili dva kivija, a može i breskva sa srednje dijetalnim jogurtom
Ručak
Salata od paradajza i barenog spanaća
File od jezika sa pola kašike maslinovog ulja ili
Tanak biftek na žaru ili
Puding od bundeve ili
Tanjir špageta sa povrćem
šolja voćne salate ili voćnog kompota
Užina
Nemasni jogurt ili
Čaša soka od paradajza ili
Kriška pečenog tosta sa belim nemasnim sirom
Večera
Supa od povrća
Sočivo sa paradajzom i brokolijem
Dve kriške pečenog hleba
Breskva ili jabuka
Dijetalni voćni želatin ili voćna salata
Zabranjeno:
Šakira ne pije alkohol niti kafu. Iako umire za brzom hranom, pokušava da je ne jede. Nikada ne ostaje do kasno osim kad radi. Ne jede slatkiše (voli čokoladu, ali je izbegava), ne puši. Ide na fitnes i vežba.
GLIKEMIJSKI INDEKS GI numerički pokazuje u kojoj meri neka namirnica povećava nivo šećera u krvi. Hrana s nižim GI odličan je saveznik u dijetama i pomaže kad mršavljenja. Šta treba jesti? Umesto banana – jagode, umesto belog hleba – crni od brašna celih zrna, umesto kornfl akesa – zobenu kašu, umesto običnog krompira – slatki krompir, umesto testenine s umakom od paradajza – komad mesa i salatu.
HRANA SA NISKIM GI: avokado, semenke, celer, beli luk, đumbir, pasulj, grašak, indijski oraščić, integralni pirinač, integralni hleb, jabuke, jagode, kakao, kikiriki, krastavac, kruške, sočivo, limun, luk, beli luk, masline, šargarepa, narandža, nektarine, osušeni paradajz, patlidžan, pesto, rotkvice, senf, slanutak, smokva (sveža), sojino mleko, sok od paradajza, suncokretovo seme, šampinjoni, šipak/nar, šljive, spanać, tofu, trešnje.
JEDITE UGLJENE HIDRATE sa niskim GI! Smanjite unos namirnica bogatih skrobom (krompir, kukuruz), beli pirinač, sve od belog brašna (uključujući hleb, kolače,keks). Hrana sa puno skroba ima visok GI, u velikoj količini povećava nivo šećera u krvi i naglo dovodi do izlučivanja velike količine insulina. Povišen šećer i insulin dovode do bržeg starenja i utiču na povećanje masnoća u telu. Ako ne možete da im odolite, odaberite zdraviju opciju. Pečeni krompir je bolja opcija od prženog. Jedna od četiri žene ima intoleranciju na gluten (posebno posle pedesete godine). Zob, ovas, kinoa i proso su najbolji izbor od žitarica.
Izvor: Story