Salata od karfiola i kelja: Detoks zimska vitaminska bomba
Salata od karfiola i kelja idealan je izbor za obrok, nakon toliko dana prazničnog prejedanja. Vreme je za detoks!
Predstavljamo vam idealan spoj dve supernamirnice koje će vas učiniti zdravim, ali i pomoći vam da očistite telo od toksina.
Karfiol je bogat izvor alicina, sastojka koji smanjuje rizik od srčanih udara u mnogim slučajevima. Ovo povrće takođe sadrži sastojke koji pomažu u smanjenju nivoa lošeg holesterola u krvi. Budući da karfiol ne sadrži kalorije, idealna je namirnica i za mršavljenje, a pomaže i pri snižavanju krvnog pritiska. Zahvaljujući vitaminu B, magnezijumu, kalijumu i niacinu, ovo korenasto povrće promoviše zdravlje kostiju i krvi, a jača i imuni sistem.
Isprobajte… Punjeni karfiol je idealan keto ručak
S drzge strane, kelj je bogat esencijalnim mineralima poput kalijuma i magnezijuma. Dok kalijum pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti i upravlja krvnim pritiskom, magnezijum pomaže u zaštiti tela od dijabetesa tipa 2. Ovo povrće bogato je antioksidansima poput vitamina C i beta karoten koji pomažu u suzbijanju oksidativne štete koju nanose slobodni radikali u telu.
Kao što smo rekli, kelj i karfiol su dobitna kombinacija, a u nastavku vam predstavljamo jednu varijantu kako možete da ih kombinujete.
Salata od karfiola i kelja
Sastojci:
1 glavica kafriola, iseckana
1 glavica kelja, iseckana
1 komorač, iseckan
1/2 šolje preprženih i nasoljenih semenki bundeve
šolja leblebija
3 kašičice ulja od avokada
2 kašike jabukovog sirćeta
2 iseckana crna luka
1 veza mirođije, iseckana
1 kašika javorovog sirupa (može i med)
2 kašike limunovog soka
so, biber
Isprobajte i… Salatu sa keljom, borovnicama, ananasom i cveklom
Način pripreme:
- Zagrejte rernu na 250 stepeni.
- Iseckani avokado prelijte s dve kašike ulja od avokada, posolite i pobiberite.
- Stavite na pleh obložen pek papirom i ostavite da se peče 10 minuta.
- Izvadite i okrenite karfiol i vratite u rernu
- Ponavljajte postupak sve dok karfiol ne omekša. Ostavite sa strane da se ohlado.
- Iseckani komorač sipajte u činiju i prelijte s mešavinom kašike limunovog soka, 1/2 kašike ulja avokada i prstohvatom soli. Ovaj postupak omekšava komorač i daje mu pun ukus.
- Iseckani kelj sipajte u veliku činiju i prelije s kašikom ulja avokada (može i maslinovo), 2 kašike jabukovog sirćeta i s pola kašičice soli. Utrljajte marinadu u povrće i ostavite sa strane.
- Pomešajte karfiol, kelj, komorač, mirođiju, luk, leblebije i semenke bundeve u velikoj činiju. Dodajte još jednu kašiku ulja avokada (ili maslina) i dodajte kašiku soka od limuna, kašiku javorovog sirupa (ili meda), so i biber po ukusu.
- Sve dobro promešajte i uživajte u rapsodiji ukusa!