Salata sa tunjevinom
POTREBNO JE: (za 4 osobe)
Vreme pripreme: 35 min.
- 2 jajeta
- 3 paradajza
- 1 glavica crvenog luka
- 2 konzerve tunjevine
- 4 kisela krastavca
- 1,5 dl biljne pavlake
- 100 g majoneza
- 300 g spiralne testenine
- 1 kašika ulja
- mešavina začina, so, biber
PRIPREMA:
1. Testeninu obariti u slanoj vodi, a zatim je procediti, poprskati uljem da se ne slepi, te ostaviti da se ohladi. Jaja takođe obariti.
2. Paradajz iseći na kockice, krastavce na štapiće, a luk na rebarca. Tunjevinu izvaditi iz konzerve i dobro je ocediti od suvišnog ulja.
3. U odgovarajućoj posudi sjediniti obarenu testeninu, tunjevinu, krastavce, paradajz i luk, pa preliti mešavinom biljne pavlake i majoneza te začiniti po ukusu.
4. Obarena jaja iseći uzdužno na kriške i njima dekorisati pripremljenu salatu.
REČ PLUS:
Možda je tunjevina malo zapostavljena u našoj ishrani, ali bodibuilderi širom svete oduševljeni su ovom izvrsnom, nemasnom ribom koja je tako postala njihova gotovo svakodnevna ishrana i to ne bez razloga. Evo zašto; u 100 g tunjevine ima skoro 30 g proteina, najviše 1g ugljenih hidrata i isto toliko ili manje masti, ukupno samo 120 kalorija. Za poredenje npr. 8 belanaca jaja ima istu kolicinu proteina, ali i 160 kalorija.