Samo jedna namirnica može da zameni hleb i belo brašno. I super je ukusna

by | septembar 7, 2016

Bulgur je žitarica koja već stotinama godina karakteriše kuhinju Bliskog istoka, a kada je trend zdrave ishrane „zahvatio“ Stari kontinent postao je sve češća namirnica i u evropskoj gastronomiji. Ova „drevna“ namirnica veoma je popularna u ishrani, pre svega zbog niske kalorijske vrednosti, ali i „bogatog“ ukusa. 

Bulgur wheat in a wooden spoon

FotO. Guliver/ Getty images

Bulgur je žitarica koja se dobija iz nekoliko različitih vrsta ustinjene i obrađene pšenice. Dobija se tako što se pšenica suši ili peče, potom mrvi i drobi dok se ne dobiju male granule nepravilnog oblika. Zatim se delimično kuva.

Ova „egzotična“ žitarica je bogatija mineralima i vitaminima u odnosu na rafiniranu pšenicu, a karakterističan je zbog niskog udela masti i visoke „koncentracije“ vlakana.

Dakle, ukoliko ste rešili da iz ishrane izbacite belo brašno i hleb, te se okrećete integralnom, možda bi bilo još bolje da u svoj jelovnik uvrstite bulgur.

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i… Ne, nimalo ne goje! Jedite ove super grickalice koliko god hoćete bez griže savesti!

Više o ovoj žitarici, te kako se sve koristi pogledajte na sledećoj stranici… 

Članak se nastavlja posle reklama

Bulgur salad in jar, label and writing

Foto: Guliver/ Getty images

Članak se nastavlja posle reklama

On je odlična zamena za pirinač – sadrži gotovo duplo manje kalorija, a pritom je hranljiviji. Takođe, može da se koristi i umesto testenine.

Bulgur ima daleko više proteina od drugih žitarica, pa daje produžen osećaj sitosti, a bogat je i kalijumom i gvožđem, te manganom i magnezijumom.

Zdrastveni benefiti ove namirnice uključuju i sprečavanje zatvora, smanjenje rizik od dijabetesa i bolesti srca, a ima učinka i u prevenciji od karcinoma.

Kažu da jedan tanjir bulgura može da zadovolji 60 odsto dnevnih potreba organizma za nutrinijentima.

Pročitajte i… Dodaju i do 3 kilograma! Posle konzumiranja ovih namirnica, osećaj nadutosti je neizbežan

Članak se nastavlja posle reklama
Big spoonful of bulghour

Foto: Guliver/ Getty images

Bulgur se u kulinarstvu koristi u različitim salatama, pilavima, jelima sa povrćem, te čorbicama i supama. Mi vam danas donosimo najjednostavniji recepta za bulgur, koji9 možete obogatiti po želji različitim sastojcima i začinima (sir, tikvice, susam, peršunov list, maslinovo ulje, limunov sok…).

Pečeni bulgur:

Potrebni sastojci:

  • 1 čaša bulgura
  • 2, 5 čaše provrele vode
  • pola kašičice soli

Priprema:

Članak se nastavlja posle reklama

Prepecite bulgur na tiganju, sve dok ne zamiriše kao orašasti plodovi.

Sipajte ga potom u šerpu, pa prelijte preko proključalu vodu i so. Poklopite i ostavite da odstoji sat vremena.

Pročitajte i… Kilogrami nezaustavljivo idu dole! 7 dana jedite smesu od belog luka na prazan stomak


Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje

Tagovi: