Šaran na krompiru
Potrebni sastojci:
2 kg očišćenog šarana
1,5 kg krompira
2 glavice crnog luka
3 čena belog luka
1 šargarepa
1 kašika mlevene paprike
2 kašike brašna
supa od povrća po potrebi
1 limun
2 kašike seckanog peršuna
1,5 dl ulja
mešavina začina, biber
Priprema:
1. Krompir očistiti i iseći na kolutove, crni luk na kockice, a šargarepu izrendati na krupno rende.
2. U većoj posudi sjediniti krompir, šargarepu i crni luk. Dodati brašno, mlevenu papriku, 0,5 dl ulja, začine po ukusu i promešati.
3. Veći pekač ili tepsiju napuniti pripremljenom smesom i poravnati.
4. Šarana zaseći na svakih 2 cm, a beli luk sitno iseckati.
5. Posebno sjediniti beli luk, peršun, limunov sok, ulje i začine po ukusu pa promešati. Pripremljenom marinadom natrljati šarana.
6. Šarana utisnuti u krompir i zaliti supom od povrća da ogrezne. Peći u zagrejanoj rerni na 180 ºC dok suvišna tečnost ne ispari a šaran ne porumeni.