Savršen praznični ručak: File Velington

by | decembar 21, 2015

Obradujte goste i ukućane pravim gurmanlukom od mesa, fila i lisnatog testa. Savršen za prazničnu trpezu!

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Sastojci:
– 1 kg bifteka iz sredine
– 500 g lisnatog testa
– 1 kašičica senfa
– 100 g praške šunke
– 150 g teleće džigerice
– 1 sirova kobasica (roštiljska)
– 15 ml konjaka
– 10 ml slatke pavlake
– 2 žumanceta
– 20 g putera
– 1 glavica luka
– 300 g šampinjona
– 1 kašika seckanog peršuna
– maslinovo ulje
– so, biber

Priprema:
1. Biftek očistite od kožica i žilica.
2. U tiganju ugrejte maslinovo ulje, na njemu sa svih strana propržite celi biftek (kako biste mu zatvorili pore). Zatim meso izvadite na stranu da se ohladi.
3. U drugom tiganju rastopite puter, dodajte seckani luk, malo posolite i na laganoj vatri pržite dok malo ne omekša. Zatim u tiganj dodajte očišćene i na listiće seckane šampinjone, seckani peršun, sve zajedno izmešajte i dinstajte na laganoj vatri dok ne ispari sva tečnost koju ispuste šampinjoni. Gotove šampinjone stavite na stranu da se ohlade.
3. Potom u smesu od šampinjona stavite seckanu šunku, sadržaj kobasice (rasecite opnu i sve istisnite) i seckanu teleću džigericu, ulijte konjak, izmešajte sastojke i počnite da slažete file Velington.
4. Polovinu testa razvucite oklagijom na debljinu 3 mm i na površinu 10 cm veću od površine bifteka. Na sredini testa, od pripremljene smese oblikujte pravougaonik veličine bifteka, pa ga tu stavite.
5. Biftek premažite prvo senfom, zatim preostalom smesom, a ivice testa premažite vodom.
6. Drugu polovinu testa razvaljajte na veličinu nešto veću od prvog testa, i njime prekrijte meso i testo na kojem leži.
7. Gornjim testom nežno obavijte nadev na mesu i po testu. Zatim okolo po celoj dužini ivica, odgovarajućim nožem (radla – kao za picu ili vađenje šnitova iz krojeva) isecite višak testa tako da ostane spoj na testu širine 2 cm. Spojeve testa po celoj dužini utisnite viljuškom, a na vrhu testa nožem usecite krstić kako bi za vreme pečenja mogla da izlazi para.
8. U posudici umutite žumanca sa slatkom pavlakom i time premažite celu površinu testa. Pecite na 220°oko 20-30 minuta.

Tagovi: