Sedam zdravih začina koji će vam pomoći da smršate

by | novembar 17, 2012

Nutricionisti već dugo preporučuju uključivanje što više začina i začinskog bilja u ishranu kako bismo dobili ukus bez masnoća, soli ili šećera. Ali, istraživanja su pokazala da bi antioksidantska snaga začina mogla dodati još mnogo više vašem obroku osim ukusa. Ako želite da budete zdravi, ali i da imate vitku liniju, evo koje začine treba da koristite. 

1. Cimet

Cimet je bogat polifenolima, a oni u telu izazivaju efekat sličan insulinu i tako pomažu telu da reguliše nivo šećera. On imitira biološku aktivnost insulina i poboljšava metabolizam glukoze. S obzirom da visok nivo šećera može da dovede do taloženja u obliku masnih naslaga u telu, cimet spriječava nakupljanje masnih naslaga i pomaže gubitku kilograma. Takođe, cimet usporava prolazak hrane iz želuca u creva, što znači da ćete se duže osećati sitima i manje jesti. Cimet pomaže i da telo bolje i efikasnije svari ugljene hidrate, što takođe pospešuje mršavljenje. Istraživanja su pokazala da su masne naslage oko stomaka osetljivije na efekat cimeta od drugih delova tela.

2. Origano

Origano se može smatrati mini salatom jer jedna kašičica ima istu snagu antioksidanata kao i tri šoljice iseckanok brokolija. Origano je začinsko bilje koje ima najviše antioksidanata, a uz to se lako uklapa u svakodnevnu kuhinju i raznovrsne recepte.

Članak se nastavlja posle reklama

3. Ruzmarin

Sastojci u ruzmarinu pomažu podsticanje cirkulacije i tok krvi ka mozgu, i na taj način poboljšavaju koncentraciju i leče glavobolju. Ruzmarin se zahvaljujući svojim protivupalnim svojstvima nalazi na vrhu liste namirnica koje mogu pomoći u prevenciji i lečenju raka. Studije pokazuju da ulje ruzmarina može da sprečiti razvoj raka kože, jer sprečava rast kožnih tumora i osigurava prirodnu zaštitu od oštećenja koje izaziva štetno sunčevo ultraljubičasto zračenje, a eksperimenti pokazuju i da ulje ruzmarina može da spreči razvoj raka debelog creva i pluć. Ruzmarin odlično djeluje protiv bakterija poput stafilokoke, streptokoke i ešerihije, kao i protiv gljivica kao što je kandida.  Ova biljka ima sedativna, diuretska i antiseptična svojstva, a smatra se da je posebno učinkovita kod slabosti i neuralgije. Sastojci ruzmarina jačaju imunološki sisitem, a protivupalne materije mogu da ublaže jake napade astme. Stimulativno delovanje ružmarina može da dovede do poboljšanja funkcije jetre i sekrecije žučne kese, što pridonosi poboljšanju ošteg stanja celog organizma.

4. Kurkuma

Članak se nastavlja posle reklama

Ovaj aromatični žuti začin koji je glavni deo karija, sve više dobija na popularnosti, što zbog ukusa, što zbog svojih lekovitih svojstava. Kurkuma je odavno poznata kao antioksidans koji štiti moždane ćelije i pomaže u njihovoj obnovi nakon moždanog udara. Ona poseduje antiseptička i antibakterijska svojstva, a korisna je za dezinfekciju rana i opekotina. Odlična je i u prevenciji više vrsta raka (prostate, dojke, melanoma, dečje leukemije) i sprečava rast metastaza kod mnogo vrsta raka. Kurkuma čisti jetru na prirodan način, prirodan je lek protiv artritisa i reume, a može sprečiti ili zaustaviti razvoj Alchajmerove bolesti. Ona je i prirodni lek protiv bolova, reguliše metabolizam i potpomaže u mršavljenju.

5. Timijan

Članak se nastavlja posle reklama

Zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima timijan se koristi kao prirodni antiseptik, ali i kao lek protiv kašlja ili kupka za opuštanje. Aromatična supstanca sadržana u esencijalnom ulju timijana efikasno stimuliše lučenje želudačnih sokova i pomaže u varenju hrane. On pomaže i u čišćenju zuba i istovremeno jača desni i osvežava dah. Izvrstan je u borbi protiv bacila i lečenju prehlada. Dve kašičice timijana zadovoljavaju dnevnu potrebu organizma za gvožđem, a bogat je i magnezijumom. Timijan ima i diuretička svojstva, pomažu telu da se reši soli, viška vode i drugih toksina. Zbog njegovih diuretičkih svojstava pomaže pri mršavljenju i snižava krvni pritisak. Isto tako, stimuliše probavni sistem.

6. Đumbir

Omiljeni orijentalni začin snažno deluje na sistem za varenje. On smiruje želudac i štiti probavni sistem smanjenjem kiseline u želucu. Đumbir pomaže u snižavanju nivoa holesterola, a osim toga razređuje i krv. On ubrzava metabolizam i poboljšava pokretljivost želuca. U korenu đumbira se nalaze supstance koje stimulišu želučane enzime, koji potpomažu varenje hrane, dakle metaboličke procese. Đumbir takođe telu pomaže da lakše i brže sagoreva masnoće. Deluje kao okidač procesa tokom kojeg telo sagoreva masnoće i pretvara ih u toplotu. On poboljšava i cirkulaciju.

7. Ljute crvene papričice

Začini dobijeni od ljutih sorti paprika bogatih kapsaicinom pomažu u probavi i mršavljenju. Mnoga su istraživanja pokazala da one odlično tope kilograme. Ljute crvene paprike u raznim oblicima ubrzavaju rad metabolizma, podstiču probavu, povećavaju sitost i stimulišu sagorevanje masnoća. Crvene ljute paprike utiču i na održavanje ravnoteže insulina i šećera u krvi. One takođe imaju antioksidativna i protivupalna svojstva.

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: