Seminar o biljnoj ishrani
Od 31.03. do 03.04.,održan je seminar o biljnoj ishrani u vegetarijsknom restoranu „Ananda“ u Novom Sadu. Na zanimljivim i edukativnim prezentacijama, učesnici su se upoznali sa rezultatima „Kineske studije“, do sada najvećeg istraživanja povezanosti ishrane i zdravlja, kao i rezultatima još nekih modernih istraživanja na polju nutricionizma, da bi se potom upoznali sa piramidom dokazano zdravstveno superiornije ishrane: voće, povrće, celo zrno žitarica, mahunarke, semenke i orošasti plodovi. Sama završnica ovog četvorodnevnog seminara bila je i zabavna radionica kuvanja u kojoj su svi prisutni učestvovali u pranju i seckanju voća i povrća, potapanju žitarica i mahunarki za klijanje, kuvanju…
Na kraju su svi uživali u ukusnim đakonijama koje su napravili: salata od rotkica i spanaća sa prelivom od gomasia (morska so i susam u razmeri 1:10); zapečena cvekla, celer i paštrnak sa prelivom od suncokretovih semenki sa limunom i koprivom; integralni pirinač sa lanenim semenom; zeleno sočivo sa mladim lukom; proso sa jabukama, suvim šljivama, malteksom i cimetom; energetske kuglice od suvih smokava, oraha i suvih šljiva i miso supa.
Seminar su držale Marina Grubić, sertifikovani savetnih za biljnu ishranu na američkom univerzitetu „Kornel“ i Marija Pete, nutricionista i šef kuhinje u vegetarijsnkom restoranu „Ananda“.