Seoska čorba
POTREBNO JE: (za 4 osobe)
Vreme pripreme: 45 min.
- 500 g krompira
500 g paradajza
3 paprike
2 kašike brašna
1 glavica luka
0,5 dl ulja
2 kocke za supu
2 žumanceta
2 dl kiselog mleka
1/2 veze peršuna
mešavina začina, so, biber
PRIPREMA:
1. Oguljen krompir, paradajz i papriku iseći na kocke, a luk sitno iseckati.
2. U dublji lonac sipati 1,5 l vode, te dodati kocke za supu, krompir, papriku i paradajz, i ostaviti da se kuva dok povrće potpuno ne omekša.
3. U tiganju na ulju pržiti crni luk dok ne omekša, a potom dodati brašno i kratko propržiti.
4. U ključalu čorbu sipati zapršku od brašna i luka, dodati peršun i začine po ukusu, pa kuvati još 15 minuta.
5. U gotovu čorbu dodati mešavinu žumanaca i kiselog mleka te promešati.
REČ PLUS:
Krompir je verovatno najkorisnija namirnica u prirodi. Zahvaljujuci svojoj biološkoj vrednosti krompir bi mogao održati čoveka u životu bez i jedne druge namirnice. To nije čudo ako se zna da krompir sadrži u sebi dovoljno belančevina, masti, ugljenih hidrata (skroba mahom), mineralnih sastojaka neophodnih za život, vitamine C, B1 i B2.