ŠEST super predloga za ishranu sa više vlakana

by| januar 13, 2011

Nije tajna da biljna vlakna štite organizam od oboljenja srca ili dijabetesa, a zahvaljujući ovim korisnim sastojcima može se kontrolisati apetit, a samim tim i obim struka. Međutim, pitanje je u kojoj meri se ovi važni nutrijenti unose u organizam, jer je poznato da većina ljudi zadovoljava samo polovinu dnevnih potreba za vlaknima, koje se kreću od 2 do 25 grama. Evo nekoliko predloga kako da obogatite ishranu i obezbedite svom organizmu optimalnu količinu biljnih vlakana.

1. Kakao prah
Supena kašika nezaslađenog praha kakaoa sadrži 2 g vlakna,a pritom ima mnogo manje zasićenih masnoća nego tamna čokolada, koja je inače i obogaćena šećerom.

 

Kakao


2. Šitake pečurke

Sušene šitake pečurke ubacite u ključalu vodu i kuvajte od 20 do 30 minuta, pa ih dodajte u supu. Oko 100 ovih pečuraka sadrži 12 g vlakana, a bogate su i lentinanon – polisaharidom koji ima dokazano antikancerogeno dejstvo.

Članak se nastavlja posle reklama

Pečurke


3. Mlada zrna soje
Osim što sadrže falate, mlada zrna soje veoma su bogata B vitaminom koji je dobra prevencija raka pankreasa. Takođe, pola šolje ove mahunarke sadrži oko 4 g vlakana.

Članak se nastavlja posle reklama

Soja

Članak se nastavlja posle reklama

4. Zob
Umesto prezli koje se obično koriste za pripremanje ćufti, dodajte 2/3 šolje zobi na 500 g mesa. Ova količina zobi sadrži oko 5,5 g vlakana, ali i magnezijum, mineral koji smanjuje rizik od pojave dijabetesa.

 

Zob

 

5. Bundeva
Kombinujte 1/3 šolje bundeve, jednu šolju ovsenih pahuljica i dve supene kašike braon šećera, pa začinite po ukusu, najbolje cimetom. Bundeva u ovoj mešavini sadrži 2,5 g vlakana, a njen važan sastojak je i vitamin A, moćno sredstvo za jačanje imuniteta.

Članak se nastavlja posle reklama

Bundeva

 

6. Pšenične klice
Polovina šolje pšeničnih klica sadrži oko 4 g vlakana. Ova namirnica izuzetno je bogata selenom, elementom koji za 60 % smanjuje rizik od nastanka raka kože.

Klice

 

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: