Sjajan recept za gvakamole: Divan kremasti namaz od avokada
Gvakamole je možda najveće kulinarsko remek – delo meksičke kuhinje.
Ovo jelo predstavlja namaz (pire ili gusti sos) od ispasirane unutrašnjosti avokada, kojoj se često dodaje sok od limuna i sitno iseckani paradajz, luk i paprike. Gvakamole je veoma rasprostranjen u Meksiku, SAD i Zapadnoj Evropi. Zdravo, ukusno i dijetetsko – ovo je tačan opis ovog meksičkog predjela. Zbog visokog sadržaja korisnih omega-3 masnih kiselina, vitamina B grupe, kao i vitamina E i K, ljudi koji su na dijeti ili žive zdravim načinom života preferiraju ovaj namaz. Jedan od najboljih recepata za gvakamole pronašli smo na sjajnom gastro blogu @milashomemade
Od sastojaka vam je potrebno:
2 zrela manja avokada
Sok od 1/2 limete
1 manji paradajz
1/4 glavice crvenog luka
1/2 naseckane paprike (ja sam htela blazu varijantu, pa sam koristila papriku slicnu baburi)
2 cena belog luka
So, biber
Priprema:
Naseckajte paradajz na kockice i stavite u cediljku da se procedi od viška vode.
Avokado viljuškom izgnječite i dodajte sok limete, so i biber.
Zatim tome dodajte paradajz i ostale sastojke, prethodno naseckane na sitne kockice.
Promešajte i ostavite malo da odstoji da se povezu ukusi (nije obavezno).
Foto: Gastro blog milashomemade.com