Šleska krompir salata
Potrebni sastojci:
1 kg krompira
1 koren celera
3 šargarepe srednje veličine
2 peršunova korena
4 veća kisela krastavca
2 glavice crnog luka srednje veličine
2 kisele jabuke
3 jajeta
300 g graška
2 supene kašike sirćeta
300 g majoneza
so, biber
Priprema:
1. Neoljušten krompir obariti u slanoj vodi, a potom ga ocediti, ostaviti da se prohladi i iseći na kockice.
2. Celer, šargarepe i peršun očistiti, iseći na kockice i kuvati u slanoj vodi. Kada povrće omekša, dodati grašak i nastaviti sa kuvanjem.
3. Jabuke oljuštiti, luk očistiti i iseći na kockice, kisele krastavce takođe iseći na kockice.
4. Jaja obariti, oljuštiti i izrendati na krupno rende.
5. Posebno umutiti majonez, sirće i začine po ukusu.
6. U većoj posudi sjediniti sve sastojke pripremljene za salatu, preliti smesom od majoneza i polako promešati.