Slojevite pogačice sa susamom

by | mart 1, 2013

Sastojci:

  • 600 g brašna
  • 1/2 svežeg kvasca
  • 2,5 dl mleka
  • 1 dl ulja, so
  • 1 kašičica šećera
  • 125 g margarina
  • 250 g sitnog sira
  • 2 jajeta
  • susam

Priprema:
1. U manjoj posudi sjediniti 1 dl mlakog mleka, šećer, kašičicu brašna i izmrvljeni kvasac pa dobro izmešati i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U posudi za mešenje sjediniti polovinu brašna, nadošao kvasac, preostalo mleko, ulje i malo soli po ukusu pa promešati. Postepeno dodavati preostalo brašno i ručno mesiti dok testo ne počne da se odvaja od posude. Umešeno testo ostaviti na toplom da nadođe.
3. Posebno umutiti omekšao margarin, sitni sir i jedno jaje.
4. Nadošlo testo podeliti na manje jufke. Svaku jufku malo istanjiti oklagijom, premazati filom od sira i margarina te naslagati jednu na drugu. Poslednju jufku ne premazivati. Filovano testo ostaviti da miruje 20 minuta.
5. Kada se testo odmori, istanjiti ga pomoću oklagije na debljinu od 1 cm a zatim iseći na kocke željene veličine.
6. Pleh obložiti papirom za pečenje i poslagati u njega oblikovane pogačice. Premazati ih umućenim jajetom i posuti susamom. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumene.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: