Smuđ sa orasima, odličan izbor za lak obrok
Smuđ je jedna od najukusnijih riba i retki su oni koji ne vole njen ukus. Nema puno kostiju, meso je ukusno, posno, bez glutena i što je najbitnije brzo se priprema.
Osim što je meso savršeno ukusno, jer je u pitanju riba grabljivica, nije masna, priprema ove ribe ne zahteva puno vremena. Naravno pod uslovom da znate da čistite ribu ili da je kupite već očišćenu. Dakle, ako niste vični skidanju krljušti i vađenju riblje utrobe, platite u ribarnici ili prepustite nekom ko to zna da uradi umesto vas. Danas se uglavnom riba i prodaje već očišćena. A ako ribu ne kupujete, nego je sami pecate, onda ste tome verovatno izuzetno vični.
Sastojci:
Smuđ od 1 kg,
2 kašike mlevenih oraha , može i badema ili lešnika,
par kašika ulja,
so i biber po ukusu.
Priprema:
Rernu uključite da se greje na 250°C. Ribu dobro posolite i pobiberite i spolja i iznutra. U činiju stavite mlevene orahe i posolite ih i dobro izmešajte. Pošto ste ribu posolili iznutra gde ćete staviti ovaj fil, ubacite fil i zatvorite je kanapon ili čačkalicama.
Filovanog smuđa stavite u nauljenu tepsiju, i sa gornje strane ga još malo premažite uljem. Stavite u zagrejanu rernu i pecite 15-20 minuta na istoj temperaturi dok se riba ne ispeče. Nemojte da dozvolite da se riba presuši i prepeče. Ova rečna riba, baš kao i štuka, kada se prepeče stvarno bude „drvenasta“ jer ove vrste grabljivica nemaju masno meso i ne možete ih peći kao da topite čvarke (za razliku od masnog šarana). Mislim, možete ih dugo peći dok se ne presuše, ali to je stvarno šteta za ovako lepu i ukusnu ribu.
Međutim, znam da ima onih koji vole tako prepečenu i suvu ribu, ali postoje i oni ljudi koji vole baš masnu ribu (otprilike isti ljudi kojima i „adidas slanina“ nije dovoljno masna) i koji ne mogu biti zadovoljni ovom „posnom“ ribom kako god da se spremi.
Kao prilog možete napraviti standardnu, najobičniju krompir salatu, ili kuvani pirinač, kiseli kupus, šta god volite, ali je fil koji ćete izvaditi iz ribe dovoljan prilog. Servirajte uz nasečene kriške limuna, peršun i prepustite se uživanju.