Snaga iz šolje MLEKA!
Dragana Šiljegović, dijetetičar-nutricionista, otkriva vam koliku snagu sadrži šolja mleka…
Mleko je biološka tečnost, odnosno specifičan proizvod mlečnih žlezda sisara, „dostupna“ u više varijanti. Prema tehnološkom procesu proizvodnje mleko se deli na pasterizovano, sterilizovano, mlečne napitke sa dodacima i mleko u prahu.
U odnosu na sadržaj mlečne masti
postoji obrano, delimično obrano i punomasno mleko. Postoje takođe i
zamene za mleko životinjskog porekla, kao što su sojino, ovseno ili
pirinčano mleko.
Mleko je zaista najsavršenija namirnica koju koristimo od prvih dana
života jer sadrži sve hranljive sastojke neophodne za rast i razvoj
organizma, koji su u veoma povoljnom međusobnom odnosu, što omogućava
da se maksimalno iskoriste i lako svare.
Vrednost mleka ističe
se i po sadržaju kalcijuma koji ne samo da se nalazi u značajnim
koncentracijama u mleku, već je i njegov odnos sa fosforom takav da je
apsorpcija ovog minerala maksimalna. Kalcijum omogućava
kvalitetniju izgradnju matriksa kostiju i zuba. Smatra se da mleko
obezbeđuje oko 70 posto ukupnih dnevnih potreba organizama za ovim
mineralom.
Prerada mleka obuhvata veliki broj tehnoloških operacija, sa ciljem
da se sačuva njegov kvalitet, produži trajnost, spreči prenos
infektivnih bolesti i sačuvaju i poboljšaju njegove tehnološke osobine.
Značajne tehnološke operacije u industriji mleka jesu hlađenje,
zamrzavanje, delovanje visokih temperatura, homogenizacija i sušenje.
Posledice ovih reakcija su promene senzornih osobina (ukusa, mirisa i
boje) – inaktiviraju se, naime, svi enzimi, delimično se razgrađuju
vitamini i dolazi do promena u biohemijskom sastavu mleka.
* Napomena: Navedene nutritivne vrednosti odgovaraju sadržaju jedne šolje mleka (250 ml).
Sveže obrano mleko
Takođe, obrano mleko je obavezna namirnica i u ishrani sportista – nakon telesne aktivnosti ubrzava rehidraciju i oporavak organizma (kao voda ili izotonični napici).
Punomasno
mleko je idealan napitak za nadoknadu energije osoba koje podležu
intenzivnim psihičkim i fizičkim naporima. Nezaobilazno je i u ishrani
mališana – obezbeđuje hranljive materije neophodne za pravilan rast i
razvoj mladog organizma.
Jedna šolja (250 ml) vitamiziranog mleka zadovoljava 45posto dnevnih potreba za kalcijumom. Ono je napitak dobro izbalansiranog kompleksa vitamina i minerala koji su zajedno sa hranljivim sastojcima iz mleka neophodni organizmu dece i trudnica. Šolja ovog mleka zadovoljiće četvrtinu dnevnih potreba za vitaminima.
Čokoladno mleko je izuzetan i rado prihvaćen napitak za najmlađe, koji veoma često nerado konzumiraju „obično“ kravlje mleko. Naravno, preporučuje se i starijim osobama koje uživaju u ukusu čokolade i žele da obogate svoju ishranu visokovrednim sastojcima mleka i čokolade.
Sojino mleko
Sojino mleko je „čaroban“ proizvod mahunarke soje. Kao napitak visoke hranljive vrednosti (obiluje belančevinama, ugljenim hidratima i kvalitetnim masnoćama) odlična je zamena za kravlje mleko u kojoj mogu uživati vegetarijanci, dijabetičari, ali i sve osobe koje vode računa o svojoj telesnoj težini i kvalitetu svog zdravlja. Ne preporučuje se u ishrani dece do godinu dana!
Ovseno mleko
Napitak od ovsa (ne sadrži gluten i laktozu) idealna je alternativa kravljem i sojinom mleku kod osoba koje boluju od celijakije, ili su alergične na laktozu kravljeg mleka i proteine sojinog mleka. Uživajući u osvežavajućem neutralnom ukusu napitka, podarićete svom organizmu i izuzetno kvalitetne nutriense ovsa (proteine, folnu kiselinu, nezasićene masne kiseline, antioksidanse i vitamine).
Pirinčano mleko
Ovaj lako svarljiv napitak, izuzetne nutritivne vrednosti, preporučuje se u ishrani osoba koje imaju visok nivo holesterola u krvi, intoleranciju (nepodnošenje) laktoze kravljeg mleka i glutena i digestivne probleme. Pirinčano mleko je i odlična osnova za pripremu pudinga, muslija ili soseva.
Tekst: Dragana Šiljegović; Foto: Shutterstock, MladenSekulić