Snežna torta sa orasima
za 15 osoba
vreme pripreme: 90 min.
pečenje: 75 min.
POTREBNO JE:
Za kore:
- 15 belanaca
- 24 kašike šećera u prahu
- 15 kašika mlevenih oraha
- 6 kašika brašna
Za fil:
- 1 l mleka + 1 dl za prelivanje oraha
- 15 žumanaca
- 10 kašika šećera
- 9 kašika brašna
- 200 g šećera u prahu
- 250 g margarina
- 150 g mlevenih oraha
- 200 g čokolade za kuvanje
Ostali sastojci:
- 5 dl slatke pavlake
PRIPREMA:
Kore:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti 5belanaca u čvrst sneg pa postepeno dodavati 8 kašika šećera u prahu i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Zatim dodati 5 kašika mlevenih oraha, 2 kašike brašna i polako promešati varjačom.
3. Pravougaonu tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180 ºC 25 min. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dve kore.
Fil:
1. U šerpu sipati 8 dl mleka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mleko sa 7 žumanaca i brašnom. Dodati u ključalo mleko i kuvati dok se ne zgusne. Potom skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
3. Posebno umutiti 8 žumanaca sa šećerom u prahu i omekšalim margarinom. Sjediniti sa ohlađenim filom od mleka i umutiti mikserom.
4. Od pripremljenog fila izdvojiti jednu trećinu i dodati u njega poparene orahe (mlevene orahe preliti sa 1 dl toplog mleka). U preostali fil dodati otopljenu čokoladu za kuvanje i dobro izmešati.
Finalni postupak:
1. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.
2. Tortu filovati sledećim redosledom: prvu koru premazati polovinom fila od čokolade, zatim naneti jednu trećinu šlaga i preklopiti drugom korom. Potom premazati filom od oraha, naneti drugu trećinu šlaga i preklopiti trećom korom. Na kraju premazati preostalim filom od čokolade i celu tortu dekorisati preostalim šlagom.
Savet plus: U pripremi ove torte kao zamenu za orahe možete koristiti lešnike.
Izvor: Dobra hrana