Sočan slatkiš: Mus sa čokoladom i jagodama
Sastojci:
– 180 g čokolade za kuvanje
– 1 dl mleka
– 1 žumance
– 4 belanceta
– 180 g šećera
– 400 g jagoda
– 1 kašika gustina
Priprema:
1. U vanglici za kuvanje na pari sjediniti izlomljenu čokoladu i mleko. Zagrevati uz neprestano mešanje dok se čokolada ne rastopi i ne dobije se ujednačena smesa. Potom skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
2. U ohlađenu masu dodati žumance i umutiti mikserom.
3. Belanca umutiti u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati 80 g šećera uz neprestano mućenje dok se ne dobije čvrst šam.
4. U smesu od čokolade dodati šam od belanaca i polako promešati varjačom.
5. Jagode grubo izgnječiti, pa sjediniti sa šećerom i gustinom te kuvati dok se ne zgusne.
6. Uzeti staklene čaše i u njih naizmenično sipati smesu od čokolade i jagoda. Ostaviti da se ohladi.