Sok od paradajza: Osvežavajući zaštitnik organizma

by | maj 31, 2013

Paradajz je bogat vitaminima C, B i K, kao i mineralnim solima (kalijuma, natrijuma, magnezijuma, kalcijuma, gvožđa) i svakako spada u zdravu hranu. Osim toga što se lepo uklapa kao dekoracija i salata uz skoro sva kuvana jela, paradajz je veoma korisna biljka koju treba uvrstiti u ishranu i, ako je potrebno, kao prirodni lek za mnoge bolesti i tegobe. Sok od paradajza može poboljšati vaše zdravlje na nekoliko načina.

sok od paradajza1

Likopen, koji se nalazi u paradajzu, pruža zaštitu od nastanka arteroskleroze, infarkta srca i poboljšava celokupno stanje organizma. Posebno je značajan u prevenciji malignih bolesti i može sprečiti pojavu raka želuca, debelog creva, prostate, grlića materice.

Lekovita svojstva soka od paradajza ogledaju se u tome da reguliše metabolizam, jača otpornost i izbacuje suvišnu tečnost iz organizma, snižava krvni pritisak (ukoliko se ne posoli), popravlja krvnu sliku, reguliše varenje, pozitivno deluje na bolesti jetre, pankreasa i protiv reume.

Sok od paradajza treba koristiti i kod premora jer okrepljuje i čisti organizam, a ujedno telo oslobađa od neprijatnih mirisa. Takođe je dobar prirodni lek protiv prevremenog starenja, kašlja, plućnih bolesti i bolesti mokraćnih organa.

Članak se nastavlja posle reklama

sok od paradajza

Naučna istraživanja pokazuju da sok od paradajza sprečava trombozu, pogotovo kod osoba sa dijabetesom tipa 2. Kako je poznato da dijabetičari imaju povećan rizik od nastanka tromba, a ova pojava je najčešći uzročnik infarkta srca i mozga, preporučuje im se upotreba soka od paradajza, samo što pri tom treba i umanjiti unos natrijuma.

Srčani bolesnici bi, iz istog razloga, trebalo da upotrebljuju sok od paradajza, kao i zbog visokog sadržaja kalijuma. Osim toga ovaj napitak smanjuje loš holesterol i ujedno umanjuje opasnost od njegovog taloženja na krvnim sudovima.

Članak se nastavlja posle reklama

Sok od paradajza podstiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca i pravilan rad pankreasa pa je koristan i osobama koje pate od anemije i opet dijabetičarima. Reguliše rad jetre i žuči, a u vrelim letnjim danima ublažava žeđ i okrepljuje organizam.

Kada se sok od paradajza upotrebljava kao lek potrebno je dnevno piti najmanje 2 dl sveže pripremljenog napitka. Ako je lečenje anemije u pitanju ili nagli gubitak krvi, potrebno je povećati dnevnu dozu soka.

Članak se nastavlja posle reklama

Pored soka, paradajz pripremljen kao salata, čorba ili drugačiji vid dodatku jelima imaće pozitivan učinak na organizam. Izuzetak je zeleni paradajz, koji nije dobar za upotrebu i treba ga izbegavati.

Izvor: kodren.com

Tagovi: