Som na portugalski način kao predlog za današnji ručak

by | avgust 31, 2015

Tako ga pripremaju u Portugaliji, a oni koji su probali soma na ovaj način kažu da je izvrstan.

som

Sastojci:
– 500 g fileta soma
– 300 g kačkavalja
– 2 čena belog luka
– 2 glavice crnog luka
– 700 g krompira
– 200 g brašna
– 1 limun, ulje
– mešavina začina
za bešamel sos
– 40 g putera
– 1 kašika brašna
– 1 jaje
– 4 dl mleka, so

Priprema
1. Filete soma iseći na manje komade, poprskati ih sokom od limuna i začiniti po ukusu.
2. Potom ih uvaljati u brašno i pržiti na vrelom ulju da porumene.
3. Posebno pripremiti bešamel. U manjoj šerpi otopiti puter a zatim dodati brašno i kratko propržiti. Postepeno dolivati mleko i mešati dok se ne zgusne. U prohlađeni sos umešati jaje.
4. Krompir oguliti a zatim ga ucelo obariti u slanoj vodu da napola omekša. Ocediti ga od suvišne tečnosti pa ostaviti da se ohladi i iseći na kolutove.
5. Crni luk iseći na rebarca te ga propržiti na vrelom ulju da porumeni.
6. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju poslagati red kolutova krompira. Posuti ga sa malo crnog i belog luka, prekriti komadima soma i rasporediti malo kačkavalja. Zatim preliti sa malo bešamela.
Postupak ponoviti još jednom pa završiti krompirom. Složenac preliti bešamelom i posuti sirom.
7. Peći u zagrejanoj rerni na 200 oC oko 40 min. dok ne porumeni.

Još izvrsnih recepata i predloga za ručak potražite OVDE

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: