Španska torta

by | april 20, 2013

Za koru:

  • 4 jajeta
  • 4 kašike šećera
  • 2 kašike čokolade u prahu
  • 2 kašike oštrog brašna
  • 2 kašike gustina

Za fil:

  • 250 g margarina
  • 200 g šećera u prahu
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 3 jajeta
  • 2 dl slatke pavlake
  • 100 g mlevenih pečenih lešnika
  • 100 g eurokrema

Za glazuru:

  • 100 g čokolade
  • 50 g margarina

Priprema:

Članak se nastavlja posle reklama

Kora:

1. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg.
2. Posebno umutiti žumanca sa šećerom. Zatim dodati čokoladu u prahu, brašno, gustin i promešati da se dobije ujednačena smesa.
3. U smesu od žumanaca dodati sneg od belanaca i polako promešati varjačom.
4. U okruglom kalupu za torte od pripremljene smese na 200 ºC ispeći koru.

Fil:

Članak se nastavlja posle reklama

1. Sjediniti jaja sa 100 g šećera u prahu i kuvati na pari uz neprestano mešanje dok se ne dobije gusti fil.
2. Posebno umutiti margarin sa preostalim šećerom u prahu. Dodati prohlađeni fil od žumanaca, šlag od slatke pavlake, mlevene pečene lešnike, rendanu čokoladu i eurokrem. Polako promešati varjačom.

Finalni postupak:

Članak se nastavlja posle reklama

1. Preko kore sipati pripremljeni fil i poravnati. Ostaviti u frižideru da se stegne.
2. Dok se torta hladi, pripremiti glazuru: čokoladu sjediniti sa margarinom i otopiti na pari.
3. Stegnutu tortu preliti glazurom od čokolade.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: