Šta je kombuha i zašto je zdrava?
Sigurno ste već imali prilike da se susretnete s ovim pićem, ali znate li šta je zapravo kombuha?
Kombuha je piće napravljeno od kombinacije zelenog i/ili crnog čaja, s dodatkom šećera i određenih bakterija ili kvasca. Tokom procesa fermentacije, na površini se pojavljuje grudvasta pihtijasta materija.
Kada čaj dostigne željeni stepen kiselosti (pH 2,7-3,2), kombuha se uklanja, a napitak je spreman za konzumiranje.
Kombuha: Zdravstveni benefiti
Zdravlje organa za varenje
Kombuha je sjajan izvor bakterija koje blagotvorno deluju na creva. Pored toga što poboljšava varenje, ovo piće jača imunitet i promoviše zdravlje debelog creva.
Antiupalno dejstvo
Budući da se pravi od zelenog i crnog čaja, ovaj napitak je prepun antioksidanata i antiupalnih sastojaka. Uz sve to, održava i zdrav nivo šećera u krvi.
Mentalno zdravlje
Kombuha utiče na poboljšanje raspoloženja, umanjuje stres i pokazala se delotvornom kod umanjenja simptoma depresije.
Gubitak kilograma
Zahvaljujući zelenom i crnom čaju, kombuha ubrzava metabolizam, a antioksidanti i polifenoli u napitku pokazali su se delotvorni kod gubitka viška kilograma. (Pročitajte i… Za šta je zdrava piskavica?)
Jači imunitet
Zahvaljujući fermentaciji i bakteriji pod nazivom lactobacillus, ovo piće jača imuni sistem.
Kako se pravi kombuha?
U nastavku u videu saznajte kako da napravite ovaj napitak.
Zdravstveni rizici kombuhe
Iako ima brojne benefite, kombuha ima i nuspojave. Na primer, ljudi koji nisu navikli da konzumiraju fermentisana pića mogu osetiti glavobolju, mučninu i druge probleme s sistemom za varenje. Kombuha zbog toga treba da se konzumira limitirano, a preporučuje se ne više od 120 ml dnevno.
Zbog kiselosti samog napitka, ne bi trebalo da se čuva u plastičnim, kristalnim i keramičkim posudama, jer one sadrže potencijalno toksične sastojke koji mogu da se rastvore u čaju. Najbolje je čuvati je u staklenoj posudi, odnosno tegli.
Budući da sadrži veliku količinu šećera, u zavisnosti od toga na koji način se pravi, ovo piće nije pravi izbor za osobe koje pate od dijabetesa.
Isto tako, savet je da kombuhu ne konzumiraju trudnice, deca i osobe koje imaju oslabljen imuni sistem.