Šta je nutritivni kvasac i kako ga možete koristiti u ishrani?

by | decembar 24, 2021
Nutritivni kvasac

Nutritivni kvasac je pojam koji se sve češće koristi, naročito u veganskim receptima.

Naziv je dobio po proteinima, vitaminima, mineralima i antioksidantima koje sadrži. Studije su pokazale brojne zdravstvene benefite ovog kvasca, a kako se on pravi, za šta je sve zdrav i za šta može da se koristi, otkrivamo vam u nastavku.

Nutritivni kvasac

U pitanju je neaktivna vrsta kvasca koja se pravi  od šećerne trske ili šećerne repe i melase. Dok je običan kvasac „živ“, odnosno aktivan, nutritivni kvasac se  deaktivira kada se zagreje, opere i osuši.

Postoji obogaćena i neobogaćena verzija ovog kvasca. Neobogaćena vrsta nutritivnog kvasca sadrži samo vitamine i minerale koje prirodno prave ćelije kvasca dok rastu. Obogaćeni kvasac sadrži sintetičke vitamine koji se dodaju veštačkim putem. I upravo je obogaćeni kvasac najzastupljeniji na tržištu.

Nutritivni kvasac se može naći u vidu ljuspica, granula ili praha, a neretko je i sastojak određenih začina. Budući da je veganski, ne sadrži šećer, masti i gluten, a ima malo kalorija, može se upotrebljavati pri svakoj vrsti ishrane. Ukus podseća na sir i orašaste plodove i ima pikantnu aromu.

Članak se nastavlja posle reklama

Zdravstveni benefiti nutritivnog kvasca

Vitamin B12

Ovaj kvasac sadrži vitamin B12 koji je neophodan za zdrav nervni sistem, proizvodnju DNK, za stvaranje eritrocita, kao i za energiju tela. Budući da ovog vitamina najviše ima u namirnicama životinjskog porekla, nutritivni kvasac se naročito preporučuje veganima.

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i… Simptomi manjka vitamina B12

Moćni antioksidanti

Kao što znamo, antioksidanti štite ćelije od slobodnih radikala. A ova vrsta kvasca ih sadrži u zavidnoj količini.

Članak se nastavlja posle reklama

Smanjuje nivo lošeg holesterola

Jedna stzdija je pokazala da 15 g betaglukana dnevno može da smanji nivo lošeg holesterola za 6%. A betaglukan se nalazi u nutritivnom kvascu…

Kako se koristi nutritivni kvasac

Ukoliko se čuva na pravi način (na hladnom i tamnom mestu), ovaj kvasac može da traje i do dve godine.

Možete ga koristiti kao dodatak špagetama, supama, čorbama i veganskim sosevima. Isto tako, ukoliko želite da vam kokice imaju „sirasti“ ukus, dodajte kafenu kašiku ovog kvasca na iskokane kokice.

Uglavnom se u jela dodaje jedna do dve kašike kvasca u zavisnosti od arome koju želite da postignete.

Članak se nastavlja posle reklama

NAPOMENA: Iako je ovaj kvasac generalno bezbedan za konzumiranje, osobe koje su alergične na običan kvasac NE BI TREBALO da ga koriste. Isto važi i za one pojedince koji imaju problem s varenjem folne kiseline (sintetički vitamin B9).

 

 

lepotaizdravlje.rs Fascinadora/iStock/Getty Images Plus via Getty Images