Šta je večeru? Supa sa kobasicama, keljom i ječmom (probajte, reći ćete nam „hvala“!)

by | septembar 30, 2021
Supa sa kobasicama, keljom i ječmom

Supa sa kobasicama, keljom i ječmom – kada je jednom probate, ove jeseni i zime biće sasvim sigurno često na vašem jelovniku! Bonus: bogata je proteinima i vlaknima.

Zašto volimo ovu kombinaciju namirnica? Kelj je istinska supernamirnica, koja sadrži vitamine A, C i K, uz minerale poput mangana, bakra i kalcijuma. Paradajz i suva kobasica (poput, recimo, čerizo ili pak kranjske kobasice) i daju ovoj supi neodoljivu aromu.

Probajte i… Jednostavna terijaki piletina (gotova za 20 minuta)

Recept: Supa sa kobasicama, keljom i ječmom

Aktivno vreme: 25 minuta

Ukupno vreme: 45 minuta

Porcije: 6

Članak se nastavlja posle reklama
Potrebno:

3 kašike maslinovog ulja

300 g suve kobasice (čerizo ili slična, možete izabrati ljutkastu ako volite)

1 veliki crni luk, sitno iseckan

Članak se nastavlja posle reklama

3 šargarepe, iseckane

2 štapića celera, iseckana

Članak se nastavlja posle reklama

1-2 veća krompira iseckana na sitne kockice

3 čena belog luka, sitno iseckana

1 konzerva (400 g) pelata od paradajza

6 šolja (od 240 ml) pilećeg bujona

2 grančice ruzmarina

Članak se nastavlja posle reklama

komad kore parmezana (parmigiano reggiano)

¾ šolje ječma

6 šolja iseckanog kelja

2/3 šolje sitno narendanog parmezana sira

Priprema:

1. Zagrejte 1 kašiku ulja u velikoj šerpi na srednje visokoj temperaturi. Prodinstajte kobasicu isečenu na kolutove, dok ne dobije smeđu boju i lepu koricu, 3 do 4 minuta. Prebacite kobasicu u posebnu posudu.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Dodajte preostale 2 kašike ulja u šerpu. Izdinstajte crni luk, šargarepu i celer na srednje jakoj vatri, mešajući povremeno, dok povrće ne omekša, oko 6 minuta. Dodajte beli luk, pa ga pržite dok ne razvije aromu, oko 1 minut. Uspite pelat od paradajza i bujon, a zatim i kockice krompira, grančice ruzmarina i koricu parmezana ako je koristite. Ostavite poklopljeno na tihoj vatri, dok ne proključa, oko 10 minuta.

3. Uspite i ječam pa kuvajte, povremeno mešajući, dok žitarica ne bude “al dente”, oko 8 minuta. Probajte da li je krompir mekan. Ako jeste, dodajte kelj pa vratite u šerpu kobasicu i kuvajte uz stalno mešanje dok kelj potpuno ne omekša, oko 1 minut. Sklonite sa vatre. Izvadite i bacite grančice ruzmarina i koricu sira. Podelite supu u šest činijica. U svaku dodajte podjednaku količinu narendanog parmezana i poslužite toplo.

ZAMRZNITE:

Možete pripremiti veću količinu supe, pa jedan deo zamrznuti. Zamrznite bez ječma i kelja. Kada budete zagrevali supu, nakon što provri, dodajte ječam, pa kada on omekša, na samom kraju kuvanja dodajte i kelj i kuvajte još minut.

PO PORCIJI

365 kalorija, 15 g masnoće (2 g zasićene), 40 mg holesterola, 7 g vlakana, 22 g proteina, 34 g ugljenih hidrata, 7 g šećera (0 g dodatog šećera), 698 mg natrijuma, 3 mg gvožđa, 220 mg kalcijuma

IriGri8/ iStock via Getty