Šta za večeru: Najkremastija supa od pečuraka (Bonus: Obezbediće vam dozu vitamina D!)
Supa od pečuraka idealan je obrok koji će vas ugrejati tokom hladnih jesenjih dana. Osim toga, pečurke su jedan od retkih biljnih izvora vitamina D – iskoristite to!
Uz vitamin D, pečurke sadrže i vitamin C, vitamine B grupe (riboflavin, niacin, pantotenska kiselina), selen, bakar, fosfor, cink, kalijum, a bogate su i proteinima.
Osim toga, prijaće vam njihov blagi ukus, koji podseća na arome prirode i zemlje. A evo i kako da dobijete posebno kremastu teksturu…
Recept: Najkremastija supa od pečuraka
Potrebno:
- 2 kašike maslinovog ulja
- crni luk iseckan na listiće
- 3 čena iseckanog belog luka
- 20-ak šampinjona naseckanih na listiće
- kašika usitnjenih suvih vrganja
- so i biber (količina po želji)
- 1 lovorov list
- 250 ml pavlake za kuvanje (ili gustog kokosovog mleka – za biljnu verziju recepta)
- nekoliko grančica sveže majčine dušice ili peršuna
Priprema:
- Izdinstajte na maslinovom ulju crni luk, dok ne omekša, oko 5 minuta, pa dodajte beli luk. Čim pusti miris, ubacite šampinjone.
- Dinstajte šampinjone dok ne postanu mekani, oko 5 minuta, dodajte vrganje, posolite i pobiberite. Nalijte 1 l hladne vode, dodajte lovorov list, smanjite vatru na minimum, poklopite šerpu pa pustite da supa polagano provri, oko 10 minuta.
- Izvadite lovorov ist pa ispasirajte supu štapnim mikserom. Ulijte pavlaku za kuvanje ili gusto kokosovo mleko – koje će supi dati kremastu teksturu. Sačekajte da supa ponovo provri.
- Servirajte sa listićima majčine dušice ili peršuna. Dodajte i krutone ili kriške hleba. Poslužite toplo!
Pročitajte i… Šta za večeru – smućkana keto pizza bez kore, po principu „sve umuti pa ispeci“
lepotaizdravlje.rs Nataly Hanin / iStock via Getty