Šta za večeru? Najukusniji gratinirani krompir sa začinskim biljem

by | oktobar 21, 2021
Gratinirani krompir

Gratinirani krompir ili potato au gratin osvojiće vas već mirisom koji, dok se jelo peče, dopire iz rerne. O ukusu da i ne govorimo! Ovo pravo jesenje/zimsko jelo zagrejaće vas i oraspoložiti. I ne brinite, krajnje je vreme da se rešimo predrasude da krompir nije zdrava namirnica.

Krompir je svoju lošu reputaciju stekao pre svega zbog pogrešnog načina pripreme (pomislite na pomfrit ili čips pržen u dubokom, nekvalitetnom ulju), ali samo povrće zapravo obiluje korisnim nutrijentima te nema nikakvog razloga da ga izbegavamo.

Evo kakve su nutritivne vrednosti krompira srednje veličine (sa korom):

  • Oko 110 kalorija
  • Ima više kalijuma nego banana ili brokoli
  • Obezbeđuje 35% preporučene dnevne doze vitamina C
  • Sadrži 10% of dnevnih potreba za vitaminom B6
  • U njemu se kriju dva grama šećera
  • Nema masnoće
  • Ako se konzumira sa korom (uvedite naviku da mlađi krompir ne ljuštite!), odličan je izvor vlakana

Da se razumemo, večera koju predlažmo nije niskokalorična (mmm, maslac, dve vrste sira), ali slobodno uživajte u umerenoj porciji ovog kod kuće pripremljenog preukusnog obroka. Dodajte i obilnu porciju zelene salate po izboru i pripazite da večerate barem dva sata pred odlazak na spavanje.

Gratinirani krompir

Članak se nastavlja posle reklama

Recept za gratinirani krompir sa začinskim biljem

Potrebno:
  • 2 kg krompira
  • 1 veća glavica crnog ili crvenog luka
  • malo maslinovog ulja za podmazivanje tepsije
  • malo prezle za posipanje
  • 100 g maslaca
  • 2 kašike brašna
  • 1/4 kašičice muskatnog oraščića u prahu
  • 1 l mleka
  • 2 ravne kašičice soli
  • biber po ukusu
  • 200 g narednanog sira po ukusu (gauda, edamer, kačkavalj, čedar…)
  • 50 g narednanog parmezana
  • kašika vlašca (svežeg ili suvog)
  • kašičica majčine dušice (sveže ili suve)
Priprema:
  1. Uključite rernu na 180 stepeni Celzijusa da se zagreje. Operite krompir i oljuštite ga ukoliko je potrebno. Ostavite ga u vodi da ne potamni dok pravite preliv.
  2. U odgoravajuću šerpu srednje veličine stavite maslac. Pustite ga da se otopi na srednje jakoj vatri, pa dodajte dve kašike brašna i muskatni oraščić mešajući žicom da se ne naprave grudvice. Ulijte postepeno mleko i dalje mešajući žicom. Posolite i pobiberite. Kada se sos zgusne, dodajte narendani sir (bez parmezana, njega ostavite za kraj) i vlašac.
  3. Podmažite tepsiju veličine otprilike 23 x 40 cm, pa pospite dno prezlom. Krompir secite na tanke kolutove, pa ga ređajte (vertikalno) u tepsiju.

4. Isecite crni luk na tanke kolutove, pa i njih umetnite mestimice između kriški krompira.

5. Prelijte krompir sosom od maslaca mleka i sira. Uzmite viljušku pa blago razdvajajte kolutove krompira da se sos svuda rasporedi.

Članak se nastavlja posle reklama

6. Ubacite u rernu i pecite poklopljeno 45 minuta. Nakon toga otklopite tepsiju pa pecite još 30 minuta. Jelo je gotovo kada krompir postane potpuno mekan. Na kraju, kao tačkica na „i“, vreo krompir pospite parmezanom i majčinom dušicom. Prijatno!

Pročitajte i… Posle feta-paste stiže novi TikTok trend: Špageti iz rerne!

bhofack2 / iStock via Getty