Štapići celera punjeni kozjim sirom – oduševiće vaše prijateljice!
Recept za aromatične štapiće celera punjene kozijim sirom dobili smo od Tamare Goršek Bobanac sa bloga Mango & Coco
Treba vam ideja za finger food koji će upotpuniti druženje? Štapići celera punjeni kozjim sirom recept su koji tražite! Stiže direktno iz kuhinje Tamare Goršek Bobanac i kombinuje fantastičan ukus uz zdravstvene benefite. Plus – u njemu mogu uživati i prijateljice koje su na keto ili gluten-free ishrani!
Tamara Goršek Bobanac autorka je i osnivačica bloga Mango & Coco na kojem deli sjajne, ukusne, a zdrave recepte, pravo iz Hong Konga, gde trenutno živi. Hrana za nju predstavlja nešto mnogo više od goriva koje ljudski organizam koristi. Hrana je ono što povezuje ljude i nudi beskrajne mogućnosti za ispoljavanje kreativnosti.
Zašto u kuhinji treba češće da koristimo štapiće celera
U našoj kuhinji najčešće se koristi vrsta celera sa razvijenijim korenom i tanjim stabljikama. Međutim, sve je popularnija i sorta koja ima široke stabljike i malo lišća, od koje se pravi i čuveni sok od celera, a sve ju je lakše pronaći u našim marketima. Upravo se ta sorta koristi u receptu koji danas predstavljamo.
A evo i koji su zdravstveni benefiti celera:
Smatra se da podržava zdravlje srca.
Stabljike celera bogate su vodom i sadrže mnogobrojne vitamine i minerale, uključujući kalijum i kalcijum, koji su značajni za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Takođe sadrže folate i vitamin K, neophodne u procesu stvaranja crvenih krvnih zrnaca i sprečavanju formiranja krvnih ugrušaka. Tu su i flavonoidi, koji imaju antiinflamatorno dejstvo.
Pozitivno utiče na varenje.
Stabljike celera dobar su izvor rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, a obe grupe vlakana značajne su za optimalnu funkciju probavnog sistema. Postoji istraživanje koje sugeriše da celer može biti koristan u prevenciji čira na želucu.
Može delovati antiinflamatorno.
S obzirom na bogatstvo sastojaka sa antiinflamatornim dejstvom, može biti koristan u ishrani osoba koje pate od hroničnih zapaljenskih procesa, poput artritisa.
Koristan je za poboljšanje memorije.
Studija iz 2017. godine, sprovedena na životinjama, pokazuje poboljšanje kognitivnih funkcija, usled konzumacije ekstrakta celera, u slučajevima starenja i depresije. Druga studija prepoznala je neuroprotektivne benefite celera kod učesnika obolelih od demencije i Alchajmerove bolesti.
Utiče na bolji metabolizam šećera.
S obzirom na to da imaju nizak glikemijski indeks i visok sadržaj vlakana, štapići celera su preporučljivi svima koji moraju da obrate pažnju na nivo šećera u krvi. Studije upućuju na to da bi štapići celera mogli da budu korisni i u spuštanju nivoa glukoze u krvi.
View this post on Instagram
A evo i Tamarinog recepta: Štapići celera punjeni kozjim sirom
„Nešto čime se većina mojih prijateljica oduševi kada ih proba – celer štapići punjeni kozjim sirom. Super su varijanta za grickanje tokom popodnevnog druženja ili kao deo zdravog švedskog stola“, objašnjava Tamara.
Potrebno:
Da napravite 14-16 ovih zalogaja treba vam:
• 6 stabljika celera
• 200 g kozjeg sira
• 20 g svežeg ili suvog vlašca
• malo crvene paprike u prahu
Priprema:
Stabljike celera operite i osušite, zatim ih isecite na tri dela. Kozji sir izmiksajte štapnim mikserom i onda jednostavno svaku stabljiku napunite ovim kremom, a onda pospite sitno seckanim vlašcem i sa malo crvene paprike u prahu.
Tako se lako pravi, a ima tako sofisticiran ukus!