#štazavečeru: Grilovani kukuruz sa susamom
Grilovani kukuruz sa susamom zvuči kao veoma slastan izbor za današnju večeru, zar ne?
Iako ga skoro svakodnevno koristimo, da li u prvobitnoj formi, formi brašna ili kao grickalicu, retko ko zna koliko je kukuruz zapravo zdrav. Ovo povrće je prepuno vlakana te sprečava zatvor i normalizuje rad organa za varenje.
View this post on Instagram
Uz to, pomaže pri gubitku viška kilograma. Kukuruz štiti srce i umanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja.Budući da je bogat izvor beta-karotena,ovo povrće povoljno utiče na zdravlje kože i očiju.
Kukuruz takođe pruža nađem telu neophodne esencijalne minerale poput cinka, magnezijuma, bakra i mangana. Uz to, prepun je vitamin iz grupe B, koji povoljno deluju na ceo organizam.
Corn also provides our bodies with essential minerals such as zinc, magnesium, copper, iron and .
Ponudili smo vam sasvim dovoljno razloga da konzumirate kukuruz što više, a u nastavku vam prenosimo jedan ukusan recept, idealan za večernji obrok.
Grilovani kukuruz sa susamom
Sastojci:
4 kukuruza
2 kašike ulja od susama
1/2 kašike svežeg, naribanog đumbira
1/2 iseckane ljute papričice
2 kašike svežeg korijandera
1 kašika prženog susama
So, biber po ukusu
Isprobajte i… Grilovani patlidžan s belim mesom
Način pripreme:
- Zagrejte tiganj na srednjoj temperaturi. Izgrilujte kukuruz, povremeno ga okrećući, sve dok ne omekša. (Oko 20 minuta).
- Za to vreme, pomešajte ulje susama, đumbir, ljutu papričicu i korijander i začinite po ukusu.
- Prebacite kukuruz u tanjir i prelijte dresingom. Dodajte proprženi susam i „uvaljajte“ kukuruz. Poslužite uz sezonsku salatu.
Prijatno!
View this post on Instagram
Kako se čuva kukuruz?
Kao što znamo, kukuruz može da se kuva, pari, griluje, peče u rerni ili u mikrotalasnoj. Može da se konzumira sam, ili da bude deo salata, jela i čorbi.
Najbolje je odmah po kupovini skuvati svež kukuruz, ali to nije uvek praktično. Stoga je savet da čim dođete kući, kukuruz stavite u frižider. Naime, hladna temperatura će usporiti hemijsku reakciju koja utiče na gubitak slatkoće samog kukuruza. Čuvajte ga u plastičnoj posudi bez poklopca ili u plastičnoj kesi. Najbolje je da se pripremi tri dana nakon kupovine. Nakon kuvanja, može se čuvati i do 10 meseci u frižideru.