#štazavečeru: Krem čorba od tikvica
Krem čorba od tikvica naš je izbor za današnju večeru, a evo i zašto!
Pored toga što se pravi za svega 30 minuta, ova čorba obiluje zdravim nutrijentima za jak imunitet (i vitku liniju!).
Tikvice mogu da doprinesu u lečenju astme i imaju jaka antiupalna svojstva. Stoga mogu da pomognu u sprečavanju paradentoze, a koriste se i u borbi protiv drugih upala. Uz to, prepune su zdravim sastojcima poput mangana, magnezijuma, fosfora, gvožđa, cinka i kalcijuma. Tikvice sadrže obilje vitamina C, kao i vitamine B kompleksa u manjim količinama, vitamin K, ali i tiamin, riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu, folnu kiselinu i piridoksin.
View this post on Instagram
Isprobajte i… Krem čorba od tikvica i šargarepe
Uz sve to, idealne su i u borbi s viškom kilograma, jer u 100 grama tikvica ima svega 20-30 kalorija. U nastavku vam predstavljamo ovaj recept za ukusnu i zdravu krem čorbu koju će obožavati svi članovi porodice.
Krem čorba od tikvica
Za 11 osoba
Sastojci:
1/2 iseckanog crnog luka
2 čena belog luka
3 srednje tikvice, oguljene i iseckane na komade
800 ml vode
2 kašike pavlake (može i biljna)
1 kašika peršuna
1 kašika kurkume
so, biber po ukusu
narednani parmezan po ukusu
Priprema:
- U lonac sipajte šolju vode i dodajte tikvice, crni i beli luk i ostavite da proključa.
- Utišajte vatru i pustite da se kuva 20 minuta.
- Kada povrće omekša, štapnim mikserom usitnite dok ne dobijete kremastu strukturu. Nalijte ostatak vode i vratite na ringlu.
- Začinite po ukusu i kuvajte još 10 minuta.
- Dodajte pavlaku i promešajte.
- Prilikom serviranja narendajte parmezan.
- Poslužite toplo.
View this post on Instagram
Nutritivne vrednosti (2 šolje čorbe sadrže oko 60 kcal)
Ugljeni hidrati: 10 g; proteini: 3,5 g; masti: 1 g; vlakna: 3 g; šećeri: 4 g