Štrudla sa višnjama
POTREBNO JE:
Za testo:
- 500 g mekog brašna tip 400
- 1/2 svežeg kvasca
- 2 kašike šećera
- 1 vanil-šećer
- 1,5 dl mleka
- 1 dl ulja
- 2 jajeta
Za fil:
- 700 g višanja iz kompota bez koštica
- 6 kašika šećera
- 100 g prezli
- 100 g mlevenih oraha
- 1 jaje
- 50 g šećera u prahu
PRIPREMA:
Testo:
1. U manjoj posudi sjediniti mlako mleko, svež kvasac, kašiku šećera i kašičicu brašna. Dobro izmešati kako ne bi bilo grudvica i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U posudu za mešenje staviti polovinu brašna, dodati nadošao kvasac, ulje, 1 jaje, šećer, vanil-šećer i polako promešati. Postepeno dodavati ostatak brašna i mesiti sve dok testo ne počne da se odvaja od prstiju. Umešeno testo ostaviti na toplom da nadođe.
Fil:
1. Višnje iz kompota dobro ocediti.
2. Oceđene višnje sjediniti sa šećerom, prezlama i mlevenim orasima te dobro izmešati.
3. Osnovno testo za štrudlu podeliti na dva dela.
4. Uzeti prvi deo testa i istanjiti u pravougaonik debljine 0,5 cm.
5. Zatim pravougaonik uzdužno iseći dva puta kako bi se dobile tri uže trake.
6. Duž svake trake naneti malo fila od višanja i uviti u tanak rolat. Na isti način od preostalog testa i fila oblikovati još tri tanka rolata.
7. Pleh obložiti papirom za pečenje i u njega najpre složiti dva tanka rolata jedan do drugog a zatim odozgo po sredini staviti treći rolat. Na isti način od preostalih rolata oblikovati još jednu štrudlu.
8. Oblikovane štrudle premazati umućenim jajetom i ostaviti još 15 min. na toplom da testo nadođe. Zatim staviti da se peče u zagrejanu rernu na 200 ºC dok ne porumeni.
9. Ohlađenu štrudlu posuti šećerom u prahu.
Savet plus: Za pripremu fila tokom sezone možete koristiti i zrele višnje.
Izvor: Dobra hrana