Štrudla sa višnjama i kajsijama
Sastojci:
- 500 g mekog brašna tipa-400
- 1 kockica svežeg kvasca
- 3 kašike šećera
- 2 dl mleka
- 250 g putera
- 3 kašike badema
- 200 g višanja
- 100 g suvog grožđa
- 150 g suvih kajsija
- 4 kašike šećera u prahu
- 1/2 kašičice soli
- 3 kašike ulja
Priprema:
1. U dubljoj posudi sjediniti kvasac, mleko, kašičicu šećera i 1 kašiku brašna, te poklopiti krpom i ostaviti na toplom mestu da odstoji 15 minuta dok kvasac ne nadođe.
2. U kvasac dodati ostatak šećera, malo soli i 200 g putera, te sve dobro sjediniti pa postepeno dodavati brašno i ručno mesiti dok testo ne počne da se odvaja od ruku.
3. Umešeno testo ostaviti da odstoji 40 minuta.
4. Posebno sjediniti seckane bademe, kajsije, suvo grožđe, šećer u prahu i višnje.
5. Nadošlo testo razvući oklagijom na debljinu od 1 cm te ga premazati pripremljenim fi lom i urolovati. Ostatak badema i višanja utisnuti po rolovanoj štrudli. Pripremljenu štrudlu ostaviti još 30 minuta da nadođe.
6. Pleh za pečenje nauljiti, posuti brašnom, te staviti štrudlu i peći je u zagrejanoj rerni 40 minuta na 200 °C. Pečenu štrudlu preliti ostatkom otopljenog putera.
Izvor: Dobra hrana